Profesioniști germani îi ajută pe cei interesați să-și rezolve problemele

Dana Țîgulea și Ute Sonnen
Dana Țîgulea și Ute Sonnen

De 25 de ani, Serviciul Experți Seniori (SES) din Germania este prezent și în Republica Moldova.

Dana Țîgulea și Ute Sonnen
Dana Țîgulea și Ute Sonnen

”Noi lucrăm cu specialiști din Germania, care s-au pensionat, dar care vor să-și împărtășească experiența și cunoștințele cu cei care au nevoie de aceasta”, a explicat Ute Sonnen, manager de proiect în Republica Moldova, care a efectuat o vizită de lucru la Ungheni, pe 21 septembrie.
La ora actuală,  reprezentanți ai Serviciului respectiv lucrează în 160 de țări din lumea întreagă.
Republica Moldova reprezintă una dintre prioritățile SES. Experți germani consiliază, începând cu anul 1993, întreprinderi mici și mijlocii, ONG-uri, instituții de învățământ și medicale etc.
”Deseori sunt întrebată, de ce le trebuie acestor oameni să se deplaseze în țări străine, la mii de kilometri? Le răspund totdeauna că lor le-a plăcut mult ceea ce au făcut pe parcursul activității lor și de aceea decid să-și împărătășească experiența acumulată cu alții, continuă să aibă o viață activă. Le este interesant să meargă în alte țări, să vadă cum lucrează colegii lor de acolo, să le ajute, să rezolve împreună problemele cu care se confruntă aceștia”, a mai spus Ute Sonnen.
”Să nu uităm că este vorba de  Germania, ceea ce înseamnă corectitudine, onestitate, exactitate, experiență bogată, transmisă clar și deschis”, a notat, în același context, Dana Țîgulea, reprezentantă SES în Ungheni.
Dânsa a devenit reprezentantă a SES acum șapte ani, în 2011. ”Pentru mine a fost din start o provocare, o activitate nouă, interesantă, căci am posibilitatea să comunic mai mult în germană, cu zeci de experți din diverse domenii”, a făcut ea o remarcă.
Referindu-se la activitatea experților germani la Ungheni, Dana Țîgulea a menționat că au fost înregistrate, în acești ani, succese. ”De exemplu, un succes foarte mare pentru noi este ”Smart credit”, care colaborează deja de trei ani cu experți ai SES. Colaborarea a fost frumoasă chiar de la început și s-a dezvoltat, astfel că banca respectivă și-a extins portofoliul financiar”, a spus reprezentanta locală a SES, după care a accentuat: ”Succesul depinde în mare măsură de faptul cât de clar este expusă problema și dacă întreprinderea se confruntă cu adevărat cu această problemă”.
Experți ai SES au fost și au ajutat și la SA ”Covoare-Ungheni”, și la SRL ”Progagroter”, și la Primăria Ungheni, și la Consiliul Raional, și la una dintre grădinițele orășenești, ”Steluța”, și la cele două colegii din Ungheni: Agroindustrial și de Medicină, și la Școala Profesională, la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei.
”Mi-aș dori o colaborare mult mai fermă cu întreprinderile noastre. Deocamdată, unele dintre ele continuă să fie reticiente. Acum, că suntem mult mai aproape de Uniunea Europeană, cred că experții germani ar avea ce spune în ceea ce privește, spre exemplu, exporturile pe piața UE”, a specificat dânsa.
Fiind întrebată dacă propunerile și sfaturile experților germani sunt cu adevărat utile, căci legislația, condițiile de muncă, mentalitatea sunt diferite în Germania și, respectiv, Republica Moldova, Dana Țîgulea a explicat: ”Înainte de a veni, expertul se informează foarte bine despre țară, despre localitate, despre legislația de aici. Important e ca cel care solicită ajutor să fie sincer, să spună cu adevărat ce problemă are, ca expertul, având la dispoziție informații suficiente, să vină cu cele mai bune sfaturi”.
”Experții germani nu vor veni niciodată să spună: așa se lucrează în Germania și voi tot așa trebuie să faceți. Nu. Soluția este găsită împreună. Deci, experiența germană cu cea moldovenească trebuie să formeze o simbioză”, a subliniat și Ute Sonnen, după care a adăugat: ”În echipa noastră sunt experți din peste 50 de domenii, care au peste 500 de profesii, astfel că putem și vrem să contribuim și în continuare la consolidarea dezvoltării domeniului economic și celui social în Republica Moldova”.
Printre cei zece experți locali ai SES se numără și Dana Țîgulea. Dacă, până în prezent, a activat doar la Ungheni, responsabilitățile dânsei se vor extinde și la Călărași, și la Nisporeni. Apropo, experții SES fac voluntariat.
Dacă doriți să beneficiați de sprijinul lor, adresați-vă la numerele de telefon: 069499345; 060669634; email: dana.tigulea@gmail.com
Dana Țîgulea vă va oferii informațiile necesare și sprijinul ei.
P. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *