Oraș cu bicicliști, dar fără piste

Bicicliștii de la Liceul ”Vasile Alecsandri”
Bicicliștii de la Liceul ”Vasile Alecsandri”

Bicicliștii de la Liceul ”Vasile Alecsandri”
Bicicliștii de la Liceul ”Vasile Alecsandri”

Zi de zi, de-i frig, de-i arșiță, o vei vedea neapărat pe profesoara Vera Burlacu din Ungheni mergând la liceu cu… bicicleta. E un mod de viață al ei, sănătos, dar care, afirmă ea, este însoțit și de numeroase pericole în condițiile actuale. Vorba e că lipsesc pistele pentru bicicliști.
”Din anul 1982 visez la piste pentru bicicliști în Ungheni. Chiar e nevoie de ele. Personal, nu mă simt niciodată în siguranță pe traseu”, spune dânsa.
A avut și momente, când aproape că a fost spulberată de vreun conducător auto mai înfocat.
”Șoferii, se pare, nu cunosc regulile de circulație pentru bicicliști. O zic, pentru că, deseori, atunci când arăt cu mâna că virez la dreapta, ei nu prea iau în considerație acest semnal. Am avut nefericita ocazie, când, după ce am arătat că voi vira și am întros volanul, un șofer mi-a tăiat calea”, povestește profesoara.
Cu toatea acestea, ea continuă să meargă cu bicicleta, iar exemplul ei l-au urmat zeci de elevi de la liceul în care lucrează – ”Vasile Alecsandri”. Aici a fost amenajat și un loc special pentru parcarea bicicletelor.

Nici elevii care au ales să vină la școală cu bicicleta nu se simt în siguranță maximă
”Eu merg pe bicicletă de patru ani. Sunt nevoit să merg ori pe bordură, ori pe partea carosabilă a drumului, căci majoritatea trotuarelor din oraș sunt foarte înguste și nu puteam să ne permitem să mergem printre pietoni. De aceea îmi doresc să existe măcar pe unele porțiuni piste pentru bicicliști, cum am vazut în alte țări. Ar fi foarte comod pentru toți”, spune Marcel Bulat.
Și colega lui, Livia Covaliov, e de aceeași părere. ”Când mă deplasez cu bicicleta prin oraș, nu mă simt în siguranță, pentru că nici șoferii, nici pietonii nu respectă regulile de circulație. Pistele pentru bicicliști ar rezolva problema”, menționează ea.
Vor fi sau nu vor fi?
”Eu, de felul meu, sunt optimistă. Dar în cazul pistelor pentru bicicliști sunt sceptică”, spune  Vera Burlacu.
”Construirea unor piste ar fi posibilă pe unele străzi, dar cu condiția intervenției în așa-zisă zonă verde dintre carosbil și trotuar”, susține, la rândul său, arhitectul-șef la orașului Ungheni, Vlad Savin. Dar… ”Tare mare popor ecologist mai suntem”, face dânsul o remarcă, dând de înțeles că e foarte complicat, la ora actruală, să defrișezi un copac, fie și semiuscat.
Există o întreagă birocrație până obții avizul ecologiștilor. În plus, îți aprinzi paie în cap în momentul în care începi să tai un arbore. Neapărat se va găsi cineva care te va insulta, te va blestema.
Totodată, în prezent nu există nici bani pentru a construi piste pentru bicicliști. Iar costul lor e foarte mare – 100-200 de euro / 1 metru.

Speranța moare ultima

Totuși, autoritățile promit că vor amenaja un loc special pentru amatorii de ciclism. Potrivit viceprimarului Eduard Balan, acest loc va fi amenajat în parcul central.
”Probabil, va fi în partea stângă a parcului dinspre strada Decebal. Mai exact, nu departe de aleea principală. Lucrările de amenejare a acestui teren sunt prevăzute în etapa a patra a proiectului ”Reabilitarea Parcului Central”, a explicat dânsul.
Proiect-pilot: ”Permis pentru bicicliști”
În scurt timp, în premieră pentru Republica Moldova, la Ungheni va fi demarat un proiect-pilot, ce prevede eliberarea unor permise speciale pentru bicicliști. Anunțul a fost făcut de către Inspectoratul General al Poliției. Ideea a fost preluată din Italia și Germania, unde elevii claselor  mari sunt instruiți de către polițiști privind regulile de circulație pentru bicicliști. Exact așa se va proceda și la Ungheni, mai ales că aici există și un spațiu special amenajat pentru eduația rutieră, numit ”Orășel al siguranței copiilor”.
Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *