Dumneavoastră întrebați – ei răspund. Șase întrebări și răspunsuri despre situația din Ungheni

Când vor fi construite trotuare în cartierul Dănuțeni, de la intrarea în oraș până la Biserica ”Sf. Nicolae”?
Alexandru Ambros, primarul de Ungheni: În ultima perioadă, în cartierul Dănuțeni s-au făcut foarte multe investiții: reconstrucția străzii Petru Rareș, cu trotuare pe o parte. A fost amenajat un parc, a fost reparată o porțiune a străzii Ștefan cel Mare.
Ceea ce ține de segmentul de care vorbiți, într-adevăr acolo e nevoie de trotuare. După ce vor fi terminate lucrările de construcție a sistemelor de evacuare a apelor pluviale, vom purcede și la trotuare.  Am depus în acest sens un proiect la Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, în care am prevăzut ca în sectorul Dănuțeni  să fie reconstruite toate trotuarele – până în centrul orașului, cu pistă pentru bicicliști. Așteptăm rezultatul. Sperăm să obținem finanțarea.
Pe strada principală, Națională, se află un fost cinematograf într-o stare deplorabilă. Clădirea nu e doar neîngrijită, ci și avariată. Chiar nu s epoate face nimic ca acel edificiu să fie reabilitat, iar cinematograful să-și reia activitatea?
Vlad Savin, arhitect-șef al municipiului Ungheni: Clădirea fostului cinematograf este proprietate privată și punct. Noi am cerut un raport de expertiză, l-am primit. Ni s-a spus că edificiul nu reprezintă niciun pericol pentru oameni, doar că nu este funcțional. Adică, în prezent, creează doar un disconfort urbanistic. Clădirea a fost construită în perioada în care strada era mai îngustă. Odată cu lărgirea acesteia, edificiul a devenit o piedică pentru trecători și creează disconfort.
Autoritățile își amintesc de Berești și Vasilica doar în alegeri. De ce?
Alexandru Ambros, primar: Nu sunt de acord. În acea zonă, renovăm, în prezent, un centru multifuncțional. Este un proiect foarte mare, pe care l-am început cu doi ani în urmă. Nu am avut atunci alegeri. Continuăm să-l realizăm. Și, dacă în anul 2019, avem alegeri, ce trebuie să facem? Să sistăm lucrările, ca să nu fim învinuiți că se muncește doar în ani electorali?
În orașul Ungheni sunt foarte puține flori. Ce are de gând să facă primăria pentru a schimba situația? Ne dorim mult mai multe gazoane cu flori colorate, începând cu primăvara devreme și temrinând cu toamna târziu.
Alexandru Ambros, primar: Trebuie să recunoaștem că situația, în ultima perioadă, s-a îmbunătățit. Au apărut mult mai multe flori, dar, dacă observați, orice lucru bun care începe, imediat este atacat. Așa s-a întâmplat și cu florile din oraș. Au fost furate ghivece cu flori de pe strada Națională, au fost distruse. La anul, o să vedeți, va fi și mai frumos, vor apărea noi sectoare plantate cu flori.
Nu există riscul ca tot ce se face în parcul Central să fie distrus?
Alexandru Ambros, primar: Nu. În Parcul Central și, în mod special, în Orășelul copiilor ”Micul Cluj”,  au fost deja instalate camere de supraveghere, conectate la serviciul de pază. Cei de la Serviciul de pază văd pe monitoare imaginea în regim special a terenurilor de joacă și fitnes. Este o noutate și o premieră pentru noi, pentru întreg municipiul. Nu s-au făcut încă instalări de acest gen în parcuri. De obicei, autoritățile solicită, în asemenea cazuri,  ca inspectorii de poliție să patruleze astfel de locuri. Noi am mers pe altă cale.
Scena din Piața Independenței așa și o lăsăm acolo? Arată urât.
Alexandru Ambros: Scena respectivă este montabilă-demontabilă, care se instalează atunci când au loc diverse evenimente.  Nu reușim să o demontăm de fiecare dată, căci aceste lucrări – de montare și demontare – costă.  Nu este simplu. Pe viitor, ne gândim că, atunci când vom face revitalizarea Pieței Independenței, să facem o scenă permanentă aici. Urmează ca specialiștii să vină cu propuneri. Cu siguranță, locul ei va fi în altă parte a pieței, ca să fie comodă și să nu încurce.
Rubrica este produsă în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • perfecta dteptate…de vasilica si beresti sau adus aminte inaintea alegerilor si au facut drumurile, au aruncat niste petris pe care deacum la spalat la vale ploaea pe unele strazi si acum sa renovat clubul…. aceasta a fost tot ce a fost facut de ambros in 3mandate….noi parca nici nu faceam patte din componenta orasului….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *