Cărții îi stă bine doar în fața bibliotecii din Călărași

O carte grandioasă și-a găsit locul chiar la biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” din Călărași. Recent, aceasta a fost instalată în scuarul bibliotecii. De fapt, este aceeași carte care a stat în fața Consiliului raional timp de patru ani.

Iar cea care a venit cu inițiativa ca acest monument al cărții să fie reinstalat în fața bibliotecii a fost chiar directoarea, Galina Agafița. ”Unui monument al cărții i-ar sta bine doar în fața acelei biblioteci care are menirea să promoveze cartea și lectura, deaceea am și venit cu propunerea către autoritățile locale ca aceasta să fie transferată aici. Și mă bucur că am fost înțeleasă și s-a conștientizat din prima că aici îi stă mai bine”, ne povestește Galina Agafița.
Și mai ales, că în cartea deschisă, cu o dimensiune de 1,2 x 0,9  metri, sunt înscrise versurile din poezia ”Legământ” ale poetului Grigore Vieru, nume ce îl poartă și biblioteca publică raională, care îndrumează cititorul să lase cartea deschisă: ”Ci să nu închideţi cartea/… S-o lăsaţi aşa deschisă,/ Ca băiatul meu ori fata/ Să citească mai departe…”.
Reamintim că monumentul cărții este confecționat din piatră de Cosăuți și a costat peste 12 mii de lei. Aceasta a fost făcută la inițiativa președintelui raionului, Sergiu Artene. A fost o idée preluată din orașul german Buhl, înfrățit cu raionul Călărași de peste 25 de ani. Cel care a oferit banii pentru edificarea cărții este un călărășean stabilit cu traiul în Franța – Vitalii Lozovan. Iar Consiliul raional Călărași a acoperit doar cheltuielile pentru inscripție.
Iar pentru ca scuarul din fața bibliotecii să fie mai atractiv și mai confortabil pentru cititori, au fost instalate și două bănci, cu sprijinul comunității. Iar pe spetezele băncilor sunt înscrise citate dedicate bibliotecii și lecturii, cum ar fi: ”Biblioteca nu e un lux, ci o necesitate a vieții” sau ”Nu e alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cititul cărților”. ”A fost un gest frumos din partea comunității, oameni cu suflet mare și inimă deschisă”, a mai adăugat Galina Agafița.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *