Vorbim aceeași limbă, avem aceleași tradiții… Până și nemulțumirile sunt aceleași. Vedeți ce zice vicepreședintele Consiliului Județean Arad despre toate acestea
La Consiliul Județean Arad am avut o întrevedere cu vicepreședintele Sergiu Bîlcea.
”Județul Arad are a treia creștere economică în România în ultimii zece ani”, a spus dânsul din start, după care a explicat și de ce: ”Pentru că avem o poziție geografică bună, pentru că investițiile făcute încep să dea roade și pentru că aici se votează mereu dreapta”.
Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă, la ora actuală, județul Arad?
Infrastructura rutieră, pentru că nu a fost modernizată din anii 60, când a fost și construită. Având în vedere traficul, are nevoie nu de reparații, ci de modernizări. Acest lucru, la momentul de față, nu se poate întâmpla decât pe bani europeni, pentru că Aradul primește acum cam 55% din banii pe care-i trimite la București, ceea ce foarte puțin.
Din 1200 kilometri de drumuri județene vom moderniza în acest mandat 300-400 km. Cred că în momentul acela vom avea o altă imagine. Plus, vom construi și drumuri noi. Mesajul este: dacă dorim să avem în continuare creștere economică, trebuie să investim în infrastructură, pentru a crea rute mai rapide și pentru oameni, și pentru marfă.
La noi, în Republica Moldova, una dintre cele mai mari probleme, după cum afirmă autoritățile, este asigurarea populației cu apă potabilă. Care e situația la dumneavoastră în acest sens?
În mare parte, avem apeducte, rețele de canalizare. În momentul de față, în afară de câteva zone izolate, există apă potabilă curentă peste tot. La canalizare mai trebuie să muncim, dar odată cu investiția din bani europeni, de 120 milioane de euro – în momentul de față lucrăm la accesarea ei – eu cred că și pe partea de canalizare lucrurile vor fi bune în 80% din județ. Problema e alta: în anumite zone oamenii nu au încă educația să se recordeze la canalizare. Deci, este și o problemă de educație. Sunt localități unde canalizarea este la ușă și doar 30% din locuitori vor să se racordeze. Și atunci trebuie să te gândești foarte bine dacă mai faci această investiție sau nu.
Dar nu există o lege care să-i oblige pe oameni să se racordeze.
Există o lege prin care, odată ce ai canalizare la poartă, ești obligat să te racordezi și să plătești. Dar cum îl fac pe nenea Gheorghe de 85 de ani din Șiad să se racordeze? N-am cum. Sunt anumite realități.
Cum stați cu migrația?
Există în continuare migrația forței de muncă. Sunt cei care pleacă, mai puțini e adevărat, dar și muncitori din Gorj, Dolj, Vaslui, Botoșani și așa mai depare, care vin la noi. În Arad, în momentul de față, câștigi minimum 500 euro ca și muncitor necalificat.
Dar cât costă întreținerea?
Un apartament de două camere ar costa 100-150 euro și încă 100 de euro pentru utilități. Deci, într-o familie, dacă lucrează amândoi, lucrurile intră într-o zonă de bine.
Ungheniul este situat la doar 18 kilometri de Iași și ceea ce vreau să vă spun e că atitudinea față de noi este total diferită din partea Aradului și, respectiv, a Iașiului sau a altui județ din apropierea Prutului. Ce vă face pe dumneavoastră să fiți atât de deschiși și să ne susțineți atât de mult?
Există un sentiment național important în Anul Centenarului – dorim să mergem către zona de români. Cei care vorbim românește trebuie să ne adunăm. Ne adună biserica, tradiția, limba… În Anul Centenarului suntem datori să facem asta.
Dar nu sunt toți așa ca dumneavoastră.
Vreți să fiu rău? Ăia sunt PSD-iști. Noi suntem de dreapta și știm ce înseamnă deschiderea și transparența.
Sergiu Bîlcea ne-a vorbit și despre nemulțumirile sale și ale colegilor săi: nu există, în momentul de față, reforme structurale în România.
Dânsul s-a referit la situația din administrația publică locală, unde, potrivit lui, numărul de angajați este exagerat, iar din cele 3000 de comune mai mult de jumătate nu încasează impozit pentru a-și plăti utilitățile și salariile anuale.
În Republica Moldova, nu există nici o primărie care ar fi în stare să-și plătească utilitățile și salariile anuale din banii proprii.
Sergiu Bîlcea s-a referit și la justiția română care ”mai dă greș”. Totuși, pentru că România este membră UE și NATO, derapajele sunt sancționate, a precizat dânsul.
În Republica Moldova, justiția nu doar că mai dă greș, ci face doar ceea ce i se dictează de oamenii politici.
Șirul unor astfel de exemple poate continua mult și bine.
Lasă un răspuns