Dumneavoastră întrebați – ei răspund. Alte zece întrebări la care răspunde primarul de Ungheni, Alexandru Ambros

Alexandru Ambros
Alexandru Ambros

Alexandru Ambros
Alexandru Ambros

Transportul în comun e într-un hal fără de hal. Cât va mai dura această situație?
Cele trei firme care asigură transportul public pe teritoriul orașului Ungheni au făcut multe ca oamenii să se poată deplasa dintr-un  colț în altul al orașului. Ei se străduie să-și îmbunătățească parcul de  mașini. Poate nu așa de repede cum vor oamenii, dar încearcă. Vreau să vă zic că la Ungheni vin mulți reprezentanți au autorităților publice locale ca să studieze experiența noastră cu transportul public. Noi nu avem transport public de stat, dar am avut noroc că s-au găsit agenți economici care au pornit această afacere. Credeți-mă, nu e simplu. Eu aș zice că transportul public de călători lucrează satisfăcător.
Se știe că Ungheniul se dorește un oraș turistic, dar lipsesc indicatoarele turistice, ca cei ce vin aici să știe exact în ce direcție e podul Eiffel, sau gara internațională…
Avem un indicator care arată direcția spre podul Eiffel. E instalat la intersecția străzilor Romană cu Eminescu. Mai sunt și alte indicatoare. Poate ar trebui mai multe – aici sunt de acord.
Cum așa? Avem o mulțime de biserici și doar un singur spital?
Înțeleg subtextul. Nu biserici sunt multe, ci creștini sunt puțini. Lumea nu merge la biserică, iată care-i problema.
Piața centrală e un dezastru.
Sunt de acord: piața trebuie amenajată mai bine. Dar acel teritoriu este în gestiunea unui agent privat, e luat în arendă de UCOOP Comerț. Ei au făcut unele investiții acolo, dar nu e suficient. Există servicii speciale, care trebuie să-i verifice, să-i impună… Apropo, pe o parte din teritoriul unde e piața a apărut un megamarket. Mergeți acolo să faceți cumpărături, e și amenajat, e și civilizat.
Pe multe străzi și spații vezi din Ungheni, inclusiv în centru, vezi mereu capre, găini, gâște etc.  De ce nu se iau măsuri pentru ca oamenii să-și țină păsările și animalele închise?
Nu sunt de acord că se văd mereu. Păsări și animale domestice se văd mai mult la periferii. Lucrul acesta ține de nivelul culturii generale a populației. Eu, spre exemplu, dacă aș avea găini, niciodată nu aș deschide poarta să le dau în stradă. Am mers la oameni, le-am explicat că suntem în oraș și că nu e cel mai bun lucru să-și lase păsările și animalele libere, că trebuie să le țină acasă, să le îngrijească. Nu e simplu. Unii oameni chiar nu înțeleg de ce nu se poate de scos gâștele în drum.  Fiecare trebuie să conștientizeze că nu e bine ceea ce fac, că nu e bine să deranjeze. E o chestie foarte complicată, care ține de relațiile între oameni.
Când va fi construit un adăpost pentru animale la Ungheni?
Avem în plan acest lucru. Un astfel de proiect poate fi realizat doar în cadrul unor finanțări externe. Nu este simplu de realizat. Faptul că nici măcar capitala nu a reușit până în prezent să aibă un adăpost pentru animale conform standardelor, dovedește că nu e simplu deloc. În plus, e nevoie să asigurăm mentenanța lui, întreținerea ulterioară. Noi am depus deja niște idei de proiect la niște fonduri ecologice. Deocamdată, nu am primit finanțări, dar sper ca pe viitor să reușim.
Cum sunt selectați tineriii ungheneni pentru a participa la taberele de vară în orasele înfrățite cu Ungheniul? 
De obicei, apelăm la conducerea instituțiilor preuniversitare din Ungheni. Ei știu cel mai bine pe cine să propună. Deci, instituțiile școlare își deleghează elevii pentru a participa la taberele de vară în orașele înfrățite. Sunt și cazuri când vin invitații personale sau taberele de vară au o anumită tematocă. Atunci, bineînțeles, ne conformăm acestor cerințe. În cazul în care tinerii, copiii sunt invitați să participe la festivaluri, delegăm ”Struguraș”-ul, ia membrii ansamblului sunt din diferite școli.
De ce nu există nici un indicator la începutul și sfârșitul fiecărui cartier?
Nu cred că e cazul să fie indicatoare. Cartierele din Ungheni sunt formale, nu există o delimitare strictă. Cei din Uniunea Europeană scot frontierele, iar noi vrem să le punem și în interiorul unui oraș?
Nu această întrebare ar trebui s-o punem, ci ar fi mai bine să ne interesăm ce face fiecare grup de inițiativă din cele șapte cartiere. Faptul că într-un cartier sau altul nu se știe cine este liderul grupului de inițiativă sau cine-s membrii – iată e întrebarea! Nu se știe ce fac ei –asta ar trebui să ne intereseze. În ceea ce privește frontierele fiecărui cartier, vom avea grijă să aducem la cunoștința oamenilor, pe site-ul primăriei Ungheni, care-s frontierele fiecărui cartier ca oamenii să știe exact în ce cartier locuiesc. Dar ele nu sunt documentate, nu au personalitate juridică.
Va fi sau nu construit un centru cultural în cartierul Dănuțeni?
În prezent, suntem axați pe centrul multifuncțional din cartierul Berești. Va fi un centru foarte și foarte bun. După ce-l vom finaliza, vom folosi această experiență și pentru celelalte cartiere. La Dănuțeni trebuie, mai întâi, să identificăm un loc sau un edificiu. Sigur că există necesitatea unui centru multifuncțional și acolo.
Cât e de protejat Ungheniul în caz de inundații?
Ungheniul e mai protejat decât a fost în anul 2008 și în anul 2010, când ne-am confruntat cu inundații. Atunci au fost construite diguri. Adevărul este că acestea nu au fost făcute după un proiect, ci în situații de urgență. De aceea nu putem spune că zonele din Ungheni pasibile de inundații sunt absolut lipsite de un astfel de risc. Noi lucrăm de mult timp la ideea respectivă, avem un studiu de fezabilitate, de protecție a zonei Ungheni Vale. Am aplicat la Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre și suntem pe lista de rezervă. Dacă nu vom primi banii acum, vom aplica în altă parte. Suntem într-un proiect, unde se elaborează o strategie de management al dezastrelor, unde inundațiile sunt puse pe primul plan. Cred că în momentul în care va fi elaborată strategia respectivă, vom fi mai credibili față de finanțatori, ca să atragem pe viitori finanțări în acest scop.
Întrebările au fost colectate de la populație,  inclusiv tineri.  Rubrica este produsă în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • Inca pe data de 18.04.2016 am scris la primaria mun. Ungheni
    Mai am o propunere.
    Pe strada Eminescu interval strada Decebal si Vasile Alecsandri se formeaza ambuteaje din cauza ca, in preajma sediului Episcopiei sunt parcate multe automobile, la fel si in preajma magazinului Fourset. Aceeasi situatie se creaza pe segmentul Decebal-Vasile Lupu. Ca solutie, propun organizarea in sens unic a strazii Eminescu pornind de la la Spital intersectia str. Hasdeu pina la strada Vasile Alecsandri
    Rog sa examinati ca varianta propunerea mea.
    Multumesc.
    Конец переписки
    Введите сообщение…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *