Rujeola înaintează la Ungheni. Sunt confirmate deja 20 de cazuri

Rujeola, boala care a secerat zeci de vieți de copii în România și Ucraina, se pare că și-a făcut viză de reședință și la Ungheni. Asta, după ani și ani, când nu a fost înregistrat nici un caz de boală.
Potrivit lui Sergiu Talmaci, șeful Secției epidemiologie a maladiilor transmisibile și managementul urgențelor de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, până în prezent au fost confirmate 20 de cazuri de rujeolă, toate la copii, iar situația se poate schimba de la o zi la alta.
”Acum, așteptăm rezultatele de laborator pentru un nou bolnav suspectat că ar avea rujeolă”, a precizat dânsul.
Specialistul afirmă că rujeola este o boală provocată de un virus, care nu are tratament specific. La una din cinci persoane care fac rujeolă pot apărea complicații, cum ar fi: infecția urechii și, implicit, pierderea auzului, pneumonia, encefalita, meningita. Există cazuri când aceste complicații duc la deces.
De aceea este imperios necesară vaccinarea.
Părinții, însă, au păreri diferite despre vaccinare chiar și în situația actuală, când rujeola înaintează cu pași rapizi.
”Sunt împotriva  vaccinării copiilor, deoarece eu, ca părinte, trebuie să știu ce conține acel vaccin, cine îl produce, în ce condiții este păstrat și cum a fost transportat, ceea ce nimeni nu-mi va spune în prezent. Toți îți zic doar că trebuie să ne vaccinăm copiii. Cine va răspunde în cazul în care vor apărea complicații? Răspunderea, în proporție de 99,9%, este a mea, ca părinte”, susține Alexandru Ivanov din Ungheni, tată a trei copii.
Un alt părinte, Alexandru Covali, afirmă că este pentru vaccinarea copiilor, chiar dacă, anterior, avea anumite dubii.
”Noi avem doi copii, pe ambii i-am vaccinat. Înainte de aceasta, însă, am chibzuit mult timp  dacă să-i vaccinăm sau nu. Am citit tot ce am găsit în internet, am mai discutat cu prieteni de familie, cumetri. În cele din urmă, ne-am decis să-i vaccinăm. Dar cunosc persoane, inclusiv printre apropiați, care nu și-au vaccinat copiii, aceștia fiind deja elevi”, a spus dânsul.
”Situația actuală în ceea ce privește cazurile de îmbolnăvire  cu rujeolă mă pune în gardă, chiar dacă eu mi-am vaccinat copiii. Vorba e că mulți alți părinți nu și-i vaccinează”, a făcut o remarcă și o altă ungheneancă, Cristina Pendus.
”Copiii care nu au fost vaccinați nu sunt primiți la grădiniță”, a explicat Maria Luca, directoarea grădiniței ”Andrieș” din Ungheni. ”Fără prescripția medicului de familie, fără ștampila și semnătura acestuia, nu putem să-i primim pe copii la grădiniță. Da, părintele are dreptul să ia decizia de a nu-și vaccina copilul, să nu aibă încredere în vaccinuri, dar regula e regulă pentru toți”, a precizat dânsa.
”Ce facem cu acei copii care au contraindicații? Nu poți să-i scoți din colectiv, să-i dai într-o parte, să-i discriminezi, fiindcă nu sunt vaccinați”, a întrebat Ala Voitenco, părinte.
Maria Luca a avut ce spune și la această nedumerire. ”Sunt, într-adevăr, copii care au contraindicații sau, din anumite motive de sănătate, vaccinul trebuie administrat mai târziu”, a recunoscut dânsa, după care a subliniat: ”Dacă, în asemenea cazuri, medicul își asumă responsabilitatea și menționează, sub iscălitură, că acel copil poate frecventa grădinița, îl acceptăm”.
Medicii afirmă că, la ora actuală, în Ungheni sunt doze suficiente de vaccinuri împotriva rujeolei și îndeamnă persoanele nevaccinate să se adreze la medicul de familie pentru vaccinare. Vaccinurile contra rujeolei se administrează la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.
Mariana Gasnaș
Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

7 Comments

  • Care a fost vaccinat nu are nici o teama, sunt in pericol acei copii la care parintii sunt impotriva vaccinelor, si chiar adulti care nu au facut vaccinele, boala este in unele cazuri mortala. Nui de glumit

    Reply
  • Nu vaccinați, lăsați copiii să se îmbolnăvească, ascultați-i pe antivaccinistii fără bază și studii… Nu vă informați din surse sigure, doar ascultați incompetenții. Punct… Doamne! Cum să fii așa iresponsabil și să nu îți vaccinezi copilul? Cuuuuum? Îmi aduc aminte că veneau și ne vacvinau la școală și nu ne mai întrebau nimic, nici vaccinurile nu erau așa performante… Și vad ca nu ni s-a întâmplat nimic…. Domnul Ivanov zice că trebuie să știe ce conține acel vaccin… Stimaferească! Da cine te încurcă, domnule? Pune mâna pe prospect și citește, nu mai asculta toți proștii! Șoc și groază!

    Reply
  • Mai rău !!!sunt copiii care au vaccine doar pe foaie!!acesta e răspunsul unei mame la întrebarea mea dacă copilul ei are vaccina!oare e posibil așa?!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *