FOTO | Nici măcar zeița Nica nu poate opri vandalismul din Ungheni

Știți cine vă întâmpină, de 14 ani încoace, la intrarea în Parcul Central din Ungheni? Este ”Nica de Cucuteni”, sculptură realizată de Grigore Sultan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Om emerit al Republicii Moldova.
”Nica de Cucuteni” este o sculptură de mărimi impresionante, iar numele său, se pare, a fost inspirat din mitologia greacă (Nica era zeița Victoriei), dar și din cultura Cucuteni, una dintre cele mai vechi din Europa, care și-a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașiului, unde au fost descoperite primele vestigii ale acestei civilizații.
Iată cum arăta această sculptură în anul 2004, imediat ce a fost instalată la intrarea în Parcul central din Ungheni.

Iată cum arată această sculptură azi, în anul 2018. Au trecut de atunci 14 ani!

”Nica de Cucuteni” nu mai este cea de odinioară. Piatra de Cosăuți, din care a fost realizată, s-a înnegrit, iar cele două părți unite într-un tot întreg încearcă să se îndepăteze una de alta. Timpul își lasă amprenta.

Dar cel mai tare suferă ”Nica de Cucuteni” din cauza oamenilor. Vedeți ce au făcut ei din  eaGaleria fost este produsă în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Subiectul acestui reportaj foto nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *