Dimitrie Muscă: ”Semănăm porumb, grâu, orz și recoltăm salam și carne”

Dimitrie Muscă
Dimitrie Muscă

Continuăm seria de materiale realizate cu prilejul vizitei echipei ”Expresul” la Arad. De data aceasta – despre vizita la celebrul în România Combinat Agroindustrial de la Curtici și administratorul acestuia, Dimitrie Muscă.

Dimitrie Muscă
Dimitrie Muscă

Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai celebri producători agricoli din România. Și-a construit, de-a lungul timpului, în aproape 30 de ani, un adevărat imperiu.
Revoluția din 1989 l-a găsit în fruntea unui C.A.P. (un fel de colhoz la noi) din Curtici, el fiind pe atunci tânăr inginer. Aveau 2200 hectare de teren. Oamenii, se pare, în majoritate, au avut încredere în el și i-au încredințat terenurile.
Nu au dat greș.
În prezent, Combinatul Agroindustrial Curtici are 5100 ha plus alte 1500 ha în satul natal al lui Dimitrie Muscă. Anual, recolta de grâu la hectar e de 7500-8000 kg, cea de porumb – de 11-12 mii kg. Proprietarii de terenuri primesc anual pentru fiecare hectar câte 1500 kg cereale (câte 750 kg grâu și porumb): fie că iau cerealele, fie contravaloarea lor în bani.
Mai există aici un complex de porci cu 24 mii de capete, o fermă de bovine cu circa 1400 de capete. Combinatul Agroindustrial de la Curtici are propiul abator, o fabrică de lapte, o fabrică de pâine. Producția obținută se vinde în 36 de magazine care aparțin aceluiași combinat.
”Semănăm porumb, grâu, orz și recoltăm salam și carne”, a făcut o remarcă Dimitrie Muscă, precizând că nu se pierde nimic, iar banii obținuți îi ajută să se dezvolte în continuare. Niciodată nu au apelat la bancîă, nu au accesat credite bancare.
”Nu vă plângeți de secetă, înghețuri, grindină, furtuni?”, l-am întrebat. A făcut o mică pauză, a zâmbit și a răspuns: ”Cel mai ușor lucru știți care e? Să te plângi”.
Per total, la Combinatul Agroindustrial din Curtici lucrează aproximativ 500 de oameni, din care mai mult de un sfert – în magazine.
Salariul unui muncitor necalificat e de 500 de euro, al unui măcelar în abator – 1000 de euro, al unui tractorist (mecanizator) – 1500-2000 de euro.
Se muncește mult, dar răsplata e pe măsură.
Fiind întrebat dacă oamenii își vând terenurile, Dimitrie Muscă a răspuns fără piuc de ezitare: ”E ultimul lucru care trebuie făcut: să-ți vinzi pământul. Este ultimul lucru”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *