La Ciorești se creează un traseu turistic

În scurt timp, satul Ciorești din Nisporeni, alături de Dolna și Micleușeni din raionul Strășeni vor deveni un tot întreg. Aici va fi implementat proiectul: ”Ciorești, Dolna și Micleușeni – turism în inima codrilor”.

De pe dealul Răcătăului de la Ciorești, turiștii vor putea admira cele mai frumoase împrejurimi. În plus, iarna, dealul se va transforma, așa cum o face de câțiva ani, în pârtie de schi, iar vara – în pistă de lansare a deltaplanurilor.
”Orice comunitate trebuie să-și valorifice resursele pe care le are. Iar resursele pe care le avem noi, cioreștenii, sunt locurile pitorești și meșterii populari”, a explicat primarul Valeriu Guțu.
Cei care vor dori să învețe meșteșugăritul, vor putea testa tehnica olăritului la casa lui Zaharia Triboi din Ciorești, olarul ce lucrează cu ceramica neagră. O locație interesantă va fi și atelierul dogarului Ion Axente, unde doritorii vor avea posibilitatea să participe la un master-clas de confecționare a butoaielor din lemn.
”Lumea e curioasă, oamenilor le este interesant să știe cum se confecționaeză un butoi. De aceea îmi doresc să amenajez un atelier, pentru ca turiștii să aibă la ce veni și ce vedea”, a spus Ion Axente.
Totodată, în cadrul acestui proiect vor fi amenajate și pensiuni agro-turistice, unde turișii vor putea face popas și să guste din bucatele tradiționale.
La Vulcănești, sat din comuna Ciorești, locuit preponderent de romi, se preconizează deschiderea unui muzeu.
Pentru dezvoltarea acestui traseu turistic, Guvernul Elveției va oferi 50 mii de dolari, iar primăriile locale vor contribui cu peste 14 mii de dolari.
Suma respectivă nu este suficientă, susțin responsabilii de proiect. Pentru a fi reparate și amenajate locațiile turistice, mai e nevoie de circa 7500 de dolari, pe care speră să-I poată aduna de la băștinașii plecați departe de casă, dar și cei de acasă.
”Îi îndemn pe toțu să se implice în realizarea acestui proiect, care, sperăm noi, va deveni unul de succes”, a făcut un apel Dumitru Mîrza, președintele Asociației de Băștinași din Ciorești.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *