Unii informați, alții – nu prea. Dar nimeni nu mai vrea să creadă în știri
Locuitorii satului Brătuleni, se pare, au prins șiretlicul unora, care vor să-i mintă cu știri false. Cel puțin, cei pe care i-am întâlnit, la 20 iunie, în stradă, au declarat sus și tare că știu bine că există multe știri false, că sunt multe minciuni.
Am mers de-a lungul satului, la stația de autobuze, prin magazine, la un șantier de construcții. Am discutat cu oameni diferiți, dar toți binevoitori și dispuși să asculte.
Prima care ne-a ieșit în cale a fost Elizaveta Căpățînă, o bătrână în vârstă de 74 de ani, pusă pe vorbă. ”Priviți televizorul? Ascultați știrile? ”, am întrebat-o. Imediat a urmat răspunsul: ”D-apoi cum!”. ”Credeți în tot ceea ce auziți și vedeți la televizor?”, o mai întreb. Se uită lung, apoi zice: cu sinceritatea-i caracteristică omului de la țară, trecut prin multe friji și nevoi?: ”Ei, cred. Numai minciuni vorbesc”.
Cum să nu o întrebi de ce atunci mai deschide televizorul, mai ascultă știrile? Răspunde la fel de sincer: ”Să mai treacă timpul… Mai aflu și eu ce se întâmplă în alte părți…”. După o pauză, adaugă oarecum neîncrezătoare: ”Da numai unul Dumnezeu știe ce e drept și ce e minciună”.
I-am lăsat un Ghid de supraviețuire prin hățișurile mass-media, poate va găsi răspunsurile la întrebările ce și le pune.
Apoi, am intrat în magazin, unde se adunaseră mai multe persoane. Unii au recunoscut că nu privesc cu săptămânile televizorul. De internet sau ziare – nici vorbă. Nu au oamenii timp – așa au motivat. Alții, dimpotrivă, nu doar că se informează, ci și au auzit despre campania de Stop fals. ”Îmi dau seama când este vorba de propagandă sau manipulare. Uneori, am impresia că numai de asta și avem parte”, a făcut o remarcă Tatiana Tătaru, după care a adăugat: ”Din păcate, de multe ori se exagerează. Îți dai seama din start că nu e chiar așa cum se vorbește”.
Întâlnirea informală cu localnicii din Brătuleni a făcut parte din șirul de acțiuni prevăzute de campania împotriva informației false și tendențioase ”Stop Fals”, în cadrul proiectului ”Diminuarea efectelor manipulării și informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”, implementat de Asociația Presei Independente din Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.
Lasă un răspuns