Norica Nicolai: ”În ceea ce privește media, dumneavoastră cred că aveți cea mai grea soartă”

În perioada 25 – 29 iunie, un grup de șapte jurnaliști din presa regională din Republica Moldova s-a aflat la Bruxelles, într-o vizită de studiu. Grație Delegației Uniunii Europene din Moldova am vizitat și Parlamentul European, unde ne-am întâlnit și am discutat cu mai mulți europarlamentari. 
Mai jos, citiți un interviu pe care ni l-a acordat europarlamentara Norica Nicolai, vicepreședinta Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, chiar din Parlamentul European de la Bruxelles, Belgia.

După patru ani de la furtul miliardului, care este atitudinea Uniunii Europene față de situația din Republica Moldova și cum se vede ea de aici, din Bruxelles?
După părerea mea, ceea s-a întâmplat, cu arestarea fostului prim-ministru Vlad Filat, e doar un început. Aveți o companie care face investigație, este și un al dolea raport care declanșează investigații judiciare. E o investigație foarte dificilă și sper că procuratura moldovenească să facă pași semnificativi. Dar nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple foarte curând. Știu ce înseamnă procedură judiciară: comisii rogatorii, anchete desfășurate pe teritoriul altor țări, ceea ce înseamnă timp. Am convingerea clară că banii nu sunt în Republica Moldova, sunt în afara țării.
Cum credeti, ceea ce se întâmplă acum în România va influența negativ starea de lucru în Republica Moldova?
Da, România are probleme ce țin de o contestare publică a legilor justiției și o încercare de a crea instabilitate în guvernarea politică. Am impresia că în toată zona: România, Republica Moldova, Ucraina, se întâmplă niște fenomene care nu au de a face nici cu democrația, nici cu interesul statelor respective, ci mai degrabă cu interesul altor puteri. Și în această bătălie sunt folosite toate mijloacele. Nu ne așteptăm să fie folosite doar mijloacele oneste, ci vom asista la știri false, din ce în ce mai puternice. În toate cele trei state asistăm la niște manipulări grosolane și la erori, de felul cum s-a întâmplat și la voi cu alegerile de la Chișinău, care au fost contestate. După părerea mea, este de bun simț, decent ca și conduită democratică, să ceri oamenilor să meargă la vot. Ceea ce s-a întâmplat cu invalidarea mandatului de primar este, cred eu, un interes politic care nu cred că are de a face cu interesul Republicii Moldova.
Ce doleanțe aveți față de societatea civilă și mass-media din Republica Moldova în raport cu situația creată la Chișinău?
Sper ca mass-media să fie dedicată intereslor majore ale Republicii Moldova, ne interesează să vă continuați parcursul european. Societatea civilă trebuie să fie vigilentă.
În ceea ce privește media, dumneavoastră cred că aveți cea mai grea soartă, pentru că media trebuie să fie obiectivă. Dar e foarte greu să ceri obiectivitate tuturor organelor de media atâta vreme cât funcționează într-un regim de companie comercială.
Cum credeți, dacă situația de la alegerile de la Chișinău se va repeta și la alegerile parlamentare din toamnă, care va fi reacția UE față de Republica Moldova?
Nu fac parte dintre politicienii care se dau cu părerea ce se va întâmpla. Îmi voi  da cu părerea atunci când se va întâmpla. Știți de ce? Pentru că orice reacție a unui oficial european care va spune ceva despre ce ar putea să se întâmple, poate fi luată de partidele politice moldovenești în avantajul sau în dezavantajul lor. Dați-mi voie să nu am nici un fel de opinie la ce se va întâmpla în Republica Moldova. Aștept cu nerăbdare alegerile din toamnă.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • La noi Mass media slujeste interesele personale a politicienilor. Publika, Canal 2 canal 3 Prime slujesc lui Plahotniuc, iar JURNAL, PROTV, TVC21, TNT BRAVO, REALITATEA, slujesc lui Nastase, Maia si Dodon

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *