Expoziție inedită de arme și obiecte medievale la muzeul din Călărași

Recent, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași, a fost lansată o expoziție unicală. Peste 80 de obiecte medievale, cum ar fi săbii, cuțite, sulițe, topoare sau buzdugane, care datează începând cu secolul al VI-lea, pot fi văzute la muzeu. Toate îi aparțin colecționarului Petru Costin.

Dânsul este originar din Seliștea-Nouă, Călărași, dar de peste 40 de ani este stabilit cu traiul la Chișinău. Este colonel în Serviciul Vamal al Republicii Moldova și un împătimit colecționar de diferite obiecte.
Prima sa colecţie a fost de stilouri, urmată de insigne, apoi monede. Acum a ajuns la colecţii de uniforme militare, de obiecte din epoca medievală, medalii sovietice, icoane pe care le-a adunat timp de mai bine de 11 ani.
Petru Costin a ajuns și în Cartea Recordurilor Guiness pentru deţinerea celei mai numeroase colecţii de potcoave – 3200.
Are, în total, 20 de diverse colecții iar multe dintre ele au o valoare istorică de nepreţuit.
”Călărașiul nostru, în special muzeul, nu a avut niciodată o astfel de expoziție impresionantă de obiecte medievale. Este o expoziție inedită, care sperăm că va atrage cât mai mulți vizitatori”, a  spus Mariana Iurcu, muzeograf și ghid la Muzeul de Istorie din Călărași.
Dânsa a studiat istoria fiecărui obiect, cunoaște fiecare detaliu. ”Inedit este un topor care datează din secolul al XIII-lea. Petru Costin a visat locul unde poate să-l găsească. A mers acolo și l-a găsit, în pădurea Sadova, un loc din apropierea orașului Călărași. Mai târziu, acest topor a ajuns pe mărcile poștale din Moldova și Ungaria”, povestește Mariana Iurcu.
Expoziția de obiecte medievale se va afla la muzeu până la jumătatea lunii septembrie.
”Scopul nostru e să atragem cât mai mulți vizitatori și turiști, de aceea ne-am propus să fie expusă atât de mult timp. Vor reuși s-o vadă și copiii întorși din vacanță, și cei care sunt plecați peste hotare, iar în august vin în vacanță”, a subliniat muzeograful.
Petru Costin a mai avut o expoziție la Călărași, de drapele, aceasta fiind găzduită, toamna trecută, de primăria orașului Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *