Cămașa tradițională moldovenească revine. La Costuleni!
Au învățat lucruri noi despre cămașa tradițională moldovenească, au aflat din tainele iei, astfel că, de acum încolo, vor prețui și mai mult ceea ce le-au lăsat strămoșii.
Este vorba de meșterițele din Costuleni, care s-au adunat la un eveniment de zile mari, organizat de Asociația Obștească ”Adăpost și Alinare” din Ungheni.
În fața celor prezenți a venit cu un discurs la tema ”Din tainele iei… de-a descifratul” Eudochia Goian, profesoară de istorie, șefa casei de cultură din Costuleni. Maria Ciobanu, o meșteriță cu adevărat popular, a vorbit despre ”Tipologta pieselor componente ale portului popular românesc”.
O surpriză a constituit-o ansamblul folcloric model de copii din sat, ”Frunzişoară-Lozioară”, condus de Iurie Vizir, care a prezentat un buchet dintre cele mai frumoase cântece populare, dar și expoziția de lucrări ale meșteriței Zinaida Cibotari.
”Prin acest eveniment ne-am propus să punem în valoare tradițiile populare rurale, să-i facem pe cetățeni să prețuiască și mai mult moștenirea culturală, să promovăm tradițiile meșteșugărești specifice regiunii noastre”, a declarat Rodica Guțu, președinta AO ”Adăpost și Alinare”.
Dânsa s-a arătat satisfăcută de cele realizate, de prestația costulenencelor. ”Ne-am convins încă o dată că la Costuleni există multe femei iscusite, fapt datorat și doamnei Eudochia Goian, care, fiind și meșteriță în croșetare și broderie, a reușit să le adune în jurul ei. Iar Maria Ciobanu, cunoscută ca un valoros meșter popular, prin discursul și master-classul oferit în brodarea cămașei tradiționale moldovenești, a dat speranță în dezvoltarea atelierului în sat”, a subliniat Rodica Guțu.
De notat că evenimentul, cu genericul ”Camașa tradițională”, face parte din proiectul cultural ”Tradiții cu modernism”, susținut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Secția Cultură și Turism Unghen și Primăria Costuleni.
Lasă un răspuns