Vocea cartierului tău | Floorball la Ungheni. Le-a plăcut și mai vor să joace

Timp de câteva zile, în perioada 2-8 iulie, atât copii din cartierul Dănuțeni, cât și din alte cartiere ale municipiului Ungheni, au participat la „Festivalul pentru toți”, organizat de voluntarii Asociației Obștești ”Liniile vieții”.
În cadrul festivalului, participanții au avut parte de antrenamente gratuite de floorball, un sport de echipă, supranumit și ”hochei pe parchet”. S-a dezvoltat în Suedia, la începutul anilor 70, și a căpătat o oarecare popularitate în Finlanda, Cehia, Danemarca, Estonia, Norvegia și Elveția.
„Primele două zile i-am ajutat pe copii să se adapteze la regulile jocului. Apoi, am organizat o competiție, unde i-am premiat cu diplome și medalii. Ne propunem să creăm la Ungheni o echipă de juniori, ca în viitor să participe la competiții naționale și internaționale de floorball”, a declarat Ion Vdovicenco, voluntar.
Fiind întrebată cu ce scop a fost organizat acest festival și de ce anume în cartierul Dănuțeni, voluntara Cristina Condratiuc a răspuns că aici copiii sunt foarte activi.
De notat că la antrenamente au participat peste 30 de copii activi cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. ”Am rămas impresionată de acești copii. Sunt foarte energici, interesați de ceea ce fac, talentați”, a menționat voluntara.
Potrivit organizatorilor, „Festivalul pentru toți” s-a desfășurat aici pentru ca toți copiii să iasă din case, să socializeze, să lege noi prietenii. ”În fiecare vară organizăm câte ceva pentru orașul nostru. Ne orientăm, mai ales spre copiii lăsați de părinți în grija bunicilor. Îi învățăm să fie mai buni, îi motivăm prin jocuri și-i încurajăm să nu se lase influențați de persoane vicioase”, a explicat Ivan Atamaniuc, voluntar.
”E foarte bine ceea ce fac acești voluntai, mai ales pentru cei care nu au posibilitatea să plece la odihnă. Zilele acestea, datorită lor, copiii au uitat de telefoane, au ieșit din casă. În zona noastră, nu există niciun loc de joacă, de aceea copiii sunt nevoiți să se jaoce în curtea blocului. Probabil, din această cauză, se plictisec și stau mai mult în casă”, a menționat una idntre mame, Alina Taraburcă.
Copiii s-au arătat impresionați de noul joc. În momentul în care le-am solicitat câteva păreri pentru ziarul ”Expresul”, au făcut cosdă pentru a-și spune impresiile și doleanțele.
Mihai Buliga, 13 ani: ”E un joc destul de interesant, trebuie să fim activi ca să marcăm goluri. Echipa contează foarte mult, de unul singur nu poți să câștigi. La noi niciodată nu vine nimeni. Doar acești voluntari”.
Zaharia Lupei, 10 ani: ”Am avut un singur parc la noi în cartier, dar băieții mai mari au distrus tot acolo. Aș vrea să avem locuri de joacă pentru fiecare vârstă. Și aș vrea să mai vină acești tineri să joace cu noi, poate vom deveni campioni”.
Clubul de floorball „Meteor” din Ungheni este al doilea club oficial înregistrat în Republica Moldova.
Liuba Tofan
Acest articol este produs în cadrul Proiectului ”Vocea cartierului tău”, realizat de ziarul ”Expresul” în cadrul programului ”Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO ”Centrul Media pentru Tineri”, finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate în acest reportaj nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *