Tot mai mulți. Aleea Domnitorilor din Călărași și mai populată

Încă un domnitor și-a găsit locul pe Aleea Domnitorilor din Călărași. Este vorba de Alexandru Ioan Cuza, al cărui bust a fost inaugurat pe 27 mai, de Ziua orașului Călărași.

La eveniment au fost prezenți și oaspeți din județele Prahova și Gorj din România.
”Prin cunoașterea adevărului istoric ne putem făuri viitorul”, a explicat președintele raionului Călărași, Sergiu Artene, promotor înflăcărat al constituirii Aleii Domnitorilor.

Unul dintre oaspeții de marcă la eveniment, Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliul Județean Gorj, s-a referit la domnia lui Alexandru Ioan Cuza și reformele pe care le-a făcut acesta.

În completare, Mircea Cosma, președintele Societății cultural-istorice ”Mihai Viteazul” din Ploiești, un bun prieten al călărășenilor, a precizat: ”Cuza Vodă este cel care a dat numele România, cel care a introdus moneda națională, cel care a întemeiat decorația ”Steaua României”, a fondat Academia Română, este cel care a ordonat ministrului Educației și Învățământului să se scrie doar cu litere latine. Deci azi, cu gura răspicată putem spune că datorită lui noi ne numim români”.

Dânsul a vorbit și despre intențiile pe care le are pentru Călărași, referindu-se în mod special la edificarea celui de-al patrulea bust care își va găsi locul pe Aleea Domnitorilor. Astfel, în scurt timp, la Călărași urmează a fi edificat bustul lui Ferdinand I. Personalitatea sa este strans legată de momentul Marii Uniri, precum şi de definitivarea Românii Mari.
Reamintim că sub egida lui Mircea Cosma pe Aleea Domnitorilor au fost instalate două busturi: al lui Ștefan cel Mare – în februarie 2016 și al lui Mihai Viteazul – în 2018.

Bustul lui Alexandru Ioan Cuza a fost confecționat, grație suportului Consiliului raional Călărași.   Este din bronz și are o greutate de 200 de kilograme. Costul se ridică la 100 mii de lei.
Sculptorul, Grigore Băț, a primit din partea Consiliului raional Călărași o diplomă ca semn ”al considerației pentru expresivitate și rafinament în tehnica și creația scultpurii marelui voievod”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *