Alături de justiție, împreună cu judecătorii

Elevi ai liceelor ”Vasile Alecsandri” și ”Mihai Eminescu” din Ungheni au ieșit, pe 19 aprilie, la un flash-mob mai neobișnuit.
”Acest eveniment ține de procesul de transparentizare a justiției. Elevii ne vor ajuta să împărțim fluturași informativi cetățenilor, pentru a-i informa ce se întâmplă în domeniul justiției, astfel ca ei să înțeleagă reformele judecătorești”, a explicat Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni.

Potrivit dânsului, urmează și alte acțiuni: copiii vor petrece o zi alături de judecători, li se va face cunoștință cu Judecătoria Ungheni, vor participa la ședințe și vor vedea cum este înfăptuit actul de justiție.
Toate aceste acțiuni sunt parte a proiectului ATRECO, finanțat de Delegația Uniunii Europene și implementat de Consorţiul care include Agenţia Internaţională de Cooperare a Germaniei, Centrul pentru Cooperare Juridică Internaţională şi GIP (Justice Coperation Internationale). Obiectivul proiectului este de a susţine implementarea reformei durabile în sectorul justiţiei din Republica Moldova şi a spori eficienţa sistemului judecătoresc.
”Suntem în cadrul unei campanii de informare a cetăţenilor privind stadiul modernizării şi beneficiile reformelor în justiţie. Judecătoria Ungheni este prima instanţă din Republica Moldova optimizată conform standardelor europene.
Tinerii liceeni au făcut parteneriat cu echipa Judecătoriei Ungheni. Pe lângă faptul că vor împărţi fluturaşi informativi despre beneficiile susţinerii UE, despre optimizarea instanţei de judecată, ei au avut parte de lecţii deschise şi vor participa la activitatea ”Adoptă un elev”, care prevede ca fiecare judecător să aibă doi elevi alături pe parcursul unei zile”, a explicat Carmen Muşat, expert în comunicare a proiectului european ATRECO, după care a precizat: ”Scopul nostru este să informăm oamenii, fiindcă ne-am dat seama că ei nu cunosc care sunt eforturile ce se fac si care sunt beneficiile acestei reforme. Judecătoria Ungheni are un sediu unde există toate condițiile pentru toți: de la justiţiabil până la deţinut; procesele sunt mai scurte, datorită specializării judecătorilor, hotărârile judecătoreşti sunt mult mai bine motivate şi mai explicite”.
De anul trecut, a început campania ”Justiţie europeană în Ungheni şi Nisporeni”, sloganul fiind: ”Un drum mai lung pentru un proces mai scurt”.
Au salutat acțiunile organizate de Judecătorie și pedagogii. ”Copiii au acceptat cu bucurie oferta de a participa la acest proiect, am fost privilegiaţi, aflându-ne aici alături de cei din Judecătoria Ungheni. Mă bucur să văd că elevii noștri sunt interesați de această activitate”, a menţionat Pentru Langa, directorul Liceului ”Mihai Eminescu”.
Elena Basoc, studentă stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *