Mituri false despre Unire sau cum suntem manipulați

Sute de pliante cu mesaje false despre unirea Republicii Moldova cu România au apărut, în aceste zile, în cutiile poștale ale cetățenilor. Faptul că pe ele este afișat textul „Moldova are viitor”, folosit în campaniile Partidului Socialiștilor, arată că aceste pliante ar fi tipărite de ei.
Autorii explică cetățenilor cât rău ne-ar adduce Unirea, aducând și 17 argumente, pentru ca mesajul lor să fie cât mai ușor perceput.
Cică, Unirea cu România ar însemna că ”jandarmii români vor veni aici să fie stăpâni”. Sau că ”mii de hectare de pământ și gospodării vor fi preluate forțat”. ”Unirea cu România înseamnă război civil, pentru că mulți moldoveni se vor împotrivi”, mai afirmă autorii pliantului. Și șefului statului, Igor Dodon, îi place să afirme același lucru ori de câte ori are ocazia.
„Unirea, pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova, înseamnă război civil”, a declarat dânsul în cadrul emisiunii „Acces direct” de la NTV Moldova, avertizând că va recurge la „toate căile legale pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti”.
În pofida declarațiilor preşedintelui care, în decurs de un an de la instalarea în funcţie, s-a întâlnit de opt ori cu președintele rus, Vladimir Putin, şi niciodată cu omologii săi din ţările vecine, până acum 140 de localități au semnat Declarația de Unire.
Chiar dacă documnetul are valoare simbolică, acesta reprezintă o modalitate de a celebra Centenarul Marii Uniri. Din raionul Ungheni patru localități au semnat Declarații simbolice de unire. Prima localitate a fost Măgurele, iar primarul de aici, Sergiu Bodrug, a declarat pentru 10tv.md: „Dacă, totuși, ne orientăm spre colaborarea cu administrațiile publice din România, Declarația de Unire vine ca o fortificare a relațiilor dintre statul român și localitățile din Republica Moldova”.
Aceste cuvinte ale primarului nu îndeamnă nicidecum să împărtășim dorința Unirii, ci, mai degrabă, să fim precauți la mesajele manipulatoare ale politicienilor. Aceștia o fac intenționat, pentru a dezinforma și a înrădăcina mituri sociopolitice. În cazul de față, mituri false despre unirea Republicii Moldova cu România.
Textul din pliant conține epitete ridicule, cum ar fi: „vom fi numiți proștii lumii; moldovenii vor deveni rudele sărace ale românilor”, la fel și minciuni, ca: „Unirea cu România înseamnă că vom pierde definitiv nordul Moldovei, Găgăuzia, Transnistria”.
De aceea nu orice informație trebuie crezută din start. Dacă vom fi creduli, toate aceste mesaje se vor infiltra instantaneu în conștiința noastră și atunci, dacă vreun politician ne va spune că Albul este, de fapt, Negru, ușor vom crede acest lucru.
Marina Casian,
student stagiară
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *