Drumurile Ungheniului. Ieri, azi, mâine
De ce are nevoie municipiul Ungheni la ora actuală? Pe locul întâi, dacă e să judecăm după postările internauților, sunt drumurile.
Iată ce scrie, spre exemplu, Rodica Pascaru: ”Primăria să facă ceva cu strada Decebal. E o rușine pentru oraș aceeastă stradă plină de noroi și șanțuri ca de pe timpul războiului”. Victoria Beleniuc a adăugat: ”Strada Igor Vieru – un dezastru!”, iar Nicoleta Dulce – ”Strada Grigore Adam e o catastrofa neiluminată!”.
”Foarte corect au menționat cetățenii, au punctat exact, doar că ei nu știu chiar toate lucrurile”, a spus în replică primarul Alexandru Ambros, subliniind că înțelege foarte bine poziția oamenilor: ”Ei au spus ceea ce-i doare”.
S-a uitat de Decebal și Ștefan cel Mare?
Referindu-se la strada Decebal, care duce spre Sculeni, primarul a explicat de ce este așa cum este și, pe bună dreptate, îi nemulțumește pe localnici: ”Strada respectivă e la bilanțul Administirației de Stat a Drumurilor și, în conformitate cu legislația în vigoare, Primăria nu are dreptul să investească în ea. Reparația ei poate fi făcută doar atunci când vom putea obține finanțări de la bugetul de stat. Din bugetul primăriei ar fi ilegal. Chiar și deszăpezirea pe acea stradă nu trebuie să o facă primăria”.
Aceeași situație e și cu o altă stradă importantă – Ștefan cel Mare, care duce spre Nisporeni.
În anul 2013, fusese începută reparația străzii Decebal, dar…. au rămas numai șanțuri pe acolo. ”Lucrările au început pe acea stradă cu peste patru ani în urmă, banii fiind oferiți de Fondul Ecologic Național. Din păcate, ele au fost stopate, căci, pe parcursul unui an și jumătate, acest Fond nu a oferit nici un ban nimănui. În plus, au existat probleme cu agentul economic care începuse reparația. A fost reziliat contractul cu acesta, a fost organizat un nou concurs, a fost identificat un alt agent economic”, a explicat Alexandru Ambros, după care a specificat: ”Acum ni se promite că vor fi reluate finanțările. Și nu de aceea că vin alegerile. Nu. Au existat niște probleme”.
Se preconizează ca spre Ungheni să fie îndreptate, pentru finalizarea lucrărilor ce țin de canalele de scurgere a apelor fluviale pe străzile Decebal și Ștefan cel Mare, circa cinci milioane de lei. Contribuția primăriei va fi de un milion de lei.
Drumuri reparate?
”În ultimii cinci ani, am îmbunătățit starea multor drumuri. Oamenii nu vorbesc despre aceste străzi, pe care s-a lucrat, care s-au reparat. Sigur, nu e o faptă eroică din partea noastră. Și mai ales că rămân încă multe drumuri ce necesită reparație”, a punctat primarul.
Dânsul a dat asigurări că, și în acest an, primăria se va axa pe drumuri. ”Sigur, nu vor fi rezolvate toate problemele, e imposibil, dar ne vom strădui să menținem ritmul și poate chiar să-l mărim”, a precizat Alexandru Ambros.
De notat că lungimea totală a drumurilor din Ungheni este de 148 de kilometri. ”Nu e puțin.
De foarte multe ori, oamenii întreabă: ”De ce ați mers până aici cu reparația și nu mai departe? Păi, undeva trebuie să ne oprim. La drumuri, orice proiect este, de fapt, un subproiect. E imposibil să faci toate drumurile într-un an”, a punctat primarul.
Fiind întrebat conform căror criterii se stabilește ce drumrui trebuie reparate în primul rând, dânsul a răspuns: ”Avem un studiu de trafic al orașului Ungheni. Ne este foarte clar unde traficul e mai mare și unde e mai mic. Facem investiții în special acolo unde traficul este cel mai mare. Așa e normal să fie”.
O noutate bună
Anul acesta, din banii din Fondul Rutier vor fi reparate străzile Vlad Țepeș, Musatov și o porțiune din strada Alecsandri. ”Este foarte multă lume care circulă pe acolo. Iată că le-a venit timpul și acelor străzi să fie renovate”, a subliniat primarul.
Lasă un răspuns