Chipul Mariei Drăgan pe moneda națională

Banca Națională a Moldovei a pus în circulație, pe 27 martie, zece monede comemorative și jubiliare, ediția 2017. Printre acestea se regăsește și una cu chipul interpretei de muzică populară, Maria Drăgan, care s-a născut la Bălăureștii Nisporenilor și tot acolo își doarme somnul de veci.
Moneda respectivă este din argint și are o valoare de 50 de lei. Ea completează seria ”Femei celebre”, lansată în anul 2015. Prima monedă din această serie a fost dedicată comemorării a 80 de ani de la nașterea sopranei Maria Bieșu, fondatoarea Festivalului Internațional ”Invită Maria Bieșu”.
Moneda cu chipul Mariei Drăgan a fost lansată cu ocazia aniversării de 70 de ani de la nașterea interpretei. Tot pe 27 martie au fost lansate monede comemorative și jubiliare, dedicate lui Eugen Doga, Alexei Mateevici, Ion Vatamanu, Mihail Cogălniceanu, dar și Centenarului Unirii Basarabiei cu România, Sfatului Țării.
Reamintim că la Bălăurești este organizat, începând cu anul 2000, și un Festival republican al interpreților de muzică populară ”Maria Drăgan”. Inițiatorul acestuia a fost interpretul de muzică populară Nicolae Paliț, pe atunci șeful Direcției Județene  de Cultură Ungheni.
Despre Maria Drăgan a fost realizat un film documentar, dar și o carte, ”Vai, sărmana turturică”, scrisă de cel care a redescoperit-o și a readus-o în circuit pe interpretă, jurnalistul Gheorghe Budeanu.
Maria Drăgan a trăit o viață scurtă, dar a lăsat în urma ei cântece de o frumusețe aparte.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *