Vor Unirea. Sate, comune, orașe și chiar o asociație

Imagine: timpul.md

Imagine: timpul.md Foto-simbol

Săptămâna trecută, au semnat declarații simbolice de unire alte cinci localități din regiune. Astfel, la ora actuală, practic fiecare a șasea localitate din cele ce au semnat declarațiile respective este fie din raionul Călărași, fie din Ungheni sau Nisporeni.
Prima din regiune și a zecea din Republica Moldova a fost Săseni din raionul Călărași. A urmat imediat Nișcani din același raion.
Peste câteva zile, gheața a fost spartă și în raionul Ungheni – de către satul Măgurele. Semnarea Declarației de Unire de către un consilier socialist a dus la un scandal, acesta fiind amenințat și presat să semneze o altă declarație, prin care să recunoască faptul că a fost dus în eroare. Nu a dorit. Mai mult ca atât, consilierul a declarat răspincat că nu mai vrea sp reprezinte Partidul Socialiștilor în consiliul local Măgurele.
După Măgurele a urmat satul Meleșeni din raionul Călărași, apoi Ciorești din raionul Nisporeni.
Săptămâna trecută, alte cinci localități au semnat Declarația de Unire. Printre acestea, satul Coșeni din raionul Ungheni. Este prima localitate care nu are primăria sa, dar oamenii de aici au decis să nu mai aștepte o decizie a consilierilor de la Negurenii Vechi, comuna din care face parte și Coșeniul.
A venit la rând satul Călimănești din raionul Nisporeni, după care orașul Călărași.  Apoi Dereneu, Pitușca, Sipoteni dar și raionul Călărași.
Aici, ședința la care a fost pusă în discuție această declarație și semnarea ei de către consilierii orășenești a fost transmisă în direct.
După ședință, unul dintre consilieri, Veaceslav Arapan, nota pe pagina sa de facebook: ”Astăzi, la Călărași am scris file de istorie. Am votat Declarația de Unire. Am declarat anul 2018 Anul Centenarului. Am decis inițierea unor activități asupra redenumirii strazii Biruinței în UNIRII”.
Ultimele două localități care s-au alăturat celor 56 ce au semnat până acum astfel de declarații sunt: Păulețti, raionul Călărași și Sinești, raionul Ungheni.
O tentativă de a semna o Declarație de Unire a fost făcută și în municipiul Ungheni. Cu propunerea respectivă au venit consilierii municipali din partea Partidului Liberal. Aceștia, însă, nu au fost susținuți de colegii lor din alte formațiuni, astfel că această chestiune nu a fost inclusă în ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului municipal.
Aceeași soartă a avut-o Declarația de Unire și la Nisporeni. Nici aici nu a fost susținută propunerea înaintată de către reprezentanților Partidului Unității Naționale.
Apropo. La Ungheni, o declarație simbolică de unire au votat și membrii Asociației istoricilor ”Nicolae Iorga”. ”Dacă Unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut”, se arată în declarația respectivă, semnată pe 18 februarie curent.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *