Vor fi! Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza la Călărași

”În orașul Călărași vor fi edificate busturile domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 22 februarie, edificarea busturilor domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.
Acestea vor fi instalate în Scuarul Domnitorilor din strada Biruinței 1/1, din orașul Călărași”, se arată într-un comunicat de prersă al Guvernului. Mai exact, cele două busturi se vor regăsi chiar în centrul orașului, în preajma Consiliului Raional.
Bustul domnitorului Mihai Viteazul este gata încă din vara anului trecut, fiind o donație a Societății cultural-istorice ”Mihai Viteazul” din Ploiești, județul Prahova. A fost adus la Călărași pe 3 august 2017 de însuși președintele asociației respective, Mircea Cosma.
Bustul lui Alexandru  Ioan Cuza se realizează la ora actuală. ”Deja a trecut toate avizele, este turnat în formă. În scurt timp, va fi gata”, a precizat Sergiu Artene, președintele raionului Călărași. Anume conducerea raionului Călărași și-a asumat obligația de a-l aduce pe Alexandru ioan Cuza la Călărași. ”Bustul va costa până la 100 mii de lei, iar banii sunt oferiți de Consiliul raional”, a subliniat sergiu Artene.
De notat că bustul lui Mihai Viteazul are o greutate de 200 de kilograme și este confecționat din bronz. Aceeași greutate și din același material va fi și bustul lui Alexandru Ion Cuza.  ”Astfel de monumente sunt necesare pentru întreg pământul românesc, ca să lumineze mințile oamenilor, ca ei să știe de unde vin și unde se duc, să știe cine le-au fost strămoșii”, zicea, cu ceva timp în urmă, președintele raionului.
Potrivit lui Sergiu Artene, busturile vor fi instalate până la 25 martie. ”Avem un motiv serios să le inaugurăm până atunci, căci, se știe, pe 27 martie, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Va fi o sărbătoare mare pentru cei care gândesc românește”, a mai spus dânsul.
NOTĂ:
Mihai Viteazul (n. 1558 – d. 1601) a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale, care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.
Alexandru Ioan Cuza (n. 1820 – d. 1873) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *