Farmacie cu toate condițiile, dar fără… specialist

De mai bine de jumătate de an, autoritățile publice locale din Bravicea sunt în căutarea unui specialist licențiat, care ar putea lucra în farmacia din sat. Unde mai pui că localul e pregătit, e amenajat cum se cuvine.
”Chiar zilele trecute, am discutat cu reprezentanții unei farmacii din Călărași să ne delegheze un specialist măcar pentru o zi sau două pe săptămână. Fără rezultat. Nimeni nu vrea”, a povestitit primarul de Bravicea, Alexei Zatic.
Problema cea mai mare este distanța de la Călărași până la Bravicea. Sunt circa 28 de kilometri doar într-o direcție, iar prețul pentru o călătorie este de 15 lei.  ”Nu-și dorește nimeni să parcurgă o așa distanță și să cheltuie o așa sumă. Nu e avantajos”, a precizat primarul.
Iată așa, de jumătate de an, farmacia stă închisă. Braviceanii merg după medicamente fie la Călărași, fie la Chișinău. ”E problemă la noi cu farmacia”, a concluzionat primarul.
Iar oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri și să plătească zeci de lei pentru a ajunge să-și cumpere medicamentele de care au nevoie.
Unica persoană cu studii specializate din Bravicea este deja în vârstă și, din cauza problemelor de sănătate, nu mai poate lucra. Tinerii, se știe, nu prea vor să vină în sat să lucreze. ”Plătesc zeci de mii de lei pe an ca să învețe la Universitatea de Medicină și Farmacie, iar după ce absolvesc, își caută de lucru la oraș sau pleacă în străinătate. Nu vor să vină la sat. Chiar dacă avem condiții bune în farmacia noastră, nu are cine să lucreze”, a mai spus Alexei Zatic.
Fiind contactat telefonic, Mihai Tănase, șeful Centrului de Sănătate din Bravicea, a subliniat că este foarte important să funcționeze o farmacie în localitate.  Cum se descurcă fără ea?  ”Deocamdată, reușim”, a fost răspunsul. Doctorul a explicat și cum. ”Avem un sortiment foarte bogat de medicamente compensate”. Dânsul s-a arătat încrezător că, în cele din urmă, se va găsi omul care va dori să vină la Bravicea să lucreze farmacist.
În altă ordine de idei, Mihai Tănase a specificat că bolile care predomină printre locuitorii satului sunt cele cardiovasculare, urmate de cele ale aparatului digestiv.  Totuși, lumea nu se confruntă cu mari probleme de sănătate. ”Datele statistice arată că locuitorii satului Bravicea au făcut cele mai puține apeluri către serviciul urgență medicală. Totodată, numărul bravicenilor internați în spital e cel mai mic în raion, ceea ce demonstrează că noi muncim la capitolul profilaxie”, a mai spus, la final Mihai Tănase.
De serviciile  Centrului de Sănătate din Bravicea beneficiază circa 5300 de locuitori din Bravicea, Bahu și Săseni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *