Protejați de incendii. Bătrâni, familii numeroase și defavorizate

La început de martie, la Călărași a fost dat startul camapaniei ”O casă protejată, o viață salvată”. Primii care au beneficiat de detectoare de fum au fost 30 de familii din Onișcani. Jumătate dintre detectoare au fost donate de Ministreul Afacerilor Interne, iar celelalte 15 au fost procurate de primărie.

”Chiar din prima zi, am mers, împreună cu pompierii voluntari din Onișcani, la casele oamenilor și am instalat acele detectoare”, povestește Ion Pleșca, specialist apărare împotriva incendiilor din cadrul Secției Situații Excepționale Călărași.
De notat că lista beneficiarilor a fost făcută de asistenții sociali din localitate.
Potrivit specialistului, toate cele 30 de familii au manifestat deschidere pentru instalarea detectoarelor de fum, i-au primit pe pompieri cu bunăvoință, le-au ascultat instrucțiunile și, la final, au sublniat că aceste detectoare sunt utile pentru oamenii de la sate.
De ce primul pe listă a fost Onișcani?
”Pentru că primarul de aici a fost primul care a acceptat  propunerea noastră”, a spus Ion Pleșca. Urmează ca, în viitorul apropiat, să beneficieze gratis de detectoare de fum și locuitori ai satelor Peticeni, Hârjauca și Vărzăreștii Noi.
Timp de un an, cât va derula proiectul ”O casă protejată, o viață salvată”, vor beneficia de detectoare familiile vulnerabile, cu mulți copii sau vârstnici din toate localitățile raionului.
Reamintim că un proiect pilot privind instalarea detectoarelor de fum, ”Un detector de fum instalat – o viață de om salvată garantat”, a fost implementat la Călărași în 2013. Acesta a fost realizat de Secția Situații Excepționale în parteneriat cu primăria Călărași. Atunci, au fost  achiziționate 80 de detectoare defum, în valoare de 10 mii lei, bani alocați din bugetul local.
În 2014, s-a desfășurat a doua etapă a proiectului, când, grație Ambasadei SUA în Republica Moldova, au beneficiat de detectoare de fum peste 600 de familii din raionul Călărași, peste 40 fiind din Onișcani.
La început de martie, a fost dat startul acestei campanii și la Ungheni, și Nisporeni. ”Conform studiilor, la cei mai mulţi oameni decedaţi în incendii, pierderea vieţii a survenit în timpul somnului. Unii dintre ai ar fi putut fi salvați, dacă locuinţa lor ar fi fost protejată de un detector autonom de fum”, a explicat Sergiu Roșca, specialist superior al servicului apărare împotriva incendiilor a Secției Situații Excepționale Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *