Proiect de 1,3 milioane de euro anulat. Cine-i vinovatul?

Cu trei ani în urmă, grădinița nr.11 „Licurici” din Ungheni urma să fie reabilitată. S-a anunțat cu mult fast că va fi construită o centrală geotermală și vor fi instalate panouri solare, ceea ce ar fi făcut o economie semnificativă la întreținerea acestei instituții. În plus, ar fi redus emisiile de gaze cu efect de seră, care, de fapt, era și unul dintre scopurile acestui proiect.
Deci, era un proiect ce promitea o modernizare sută la sută a grădiniței, un proiect despre care se spunea că va fi unicat în Republica Moldova.
Costul total al acestui proiect era calculat la 1,3 milioane de euro. Finanţarea urma să vină de la Uniunea Europeană, prin intermediul programului SUDeP.
UE oferea o finanțare de 71,5% din costul total al proiectului. Restul sumei urma să fie  contribuţia Primăriei municipiului Ungheni.
De notat că acest proiect se număra printre acțiunile pe care primarul de Ungheni, Alexandru Ambros,  s-a angajat să le îndeplinească, după ce a aderat la Convenția Primarilor în octombrie 2015.
La data de 12 februarie 2015, la Chişinău a avut loc conferinţa de lansare a Proiectului „Energia regenerabilă şi eficienţă energetică a clădirilor publice” (Contract de grant 2014/354-517) implementat de Primăria Ungheni. Proiectul care ar fi fost primul în orașul Ungheni și în întreaga țară.

Toate erau puse cap la cap, iar implementarea proiectului era aproape
Pe atunci,  primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, era sigur că proiectul va fi implementat.
„Este un proiect ambițios, fiindcă este implementat pentru prima dată în oraşul nostru şi chiar în ţară. Ne bucurăm foarte mult că putem beneficia de acest proiect deoarece ne-am obligat să reducem emisiile de CO2 în atmosferă cu 20% pînă în anul 2020. Aceste proiecte vin anume în acest scop. Sunt sigur că vom reuşi”, declara Alexandru Ambros în anul martie 2015 pentru site-ul ungheni.md.
Nu a trecut mult timp și… finanțarea a fost anulată. La fel și implementarea proiectului, iar primăria Ungheni a fost eliminată din cursă.

Proiectul a eșuat. De ce?
Directoarea grădiniței, Angela Sîrghi, spune că dezamăgirea a fost mare atunci când proiectul a fost stopat, dar nu cunoaște exact motivul.
”A fost un proiect pe care-l așteptam de la mic la mare. Se vorbea pe la televiziuni și ziare despre acesta, iar noi aveam speranțe. Evident, ne-am întristat când ni s-a spus că finanțarea nu va mai fi, din cauza unor probleme. Personal, nu cunosc cine urma să se ocupe de lucrări, nu știu ce s-a întâmplat”, a explicat directoarea, după care a spus: ”Noi încă mai avem speranța că primăria va găsi o altă soluți, o altă finanțare pentru instituția noastră”.
Contactat de ”Expresul”, primarul Alexandru Ambros a declarat că primăria nu a semnat vreun document legat de partea financiară. ”Acesta nu este proiectul nostru. Este proiectul unei Asociații Obștești din Chișinău, ASSTREIA. Deci, noi, primăria, am semnat doar o declarație că suntem de acord să fim obiect a realizăriii proiectului.  Nu suntem noi vinoaeți de sistarea finanțării. Ei ne-au întrebat dacă avem vreo grădiniță care ar fi interesată de acest proiect, iar noi, sigur, le-am zis că avem. Au venit la fața locului, au studiat, după care… Nu am avut nici un fel de responsabilitate financiară. Este o problemă a celor de la Chișinău”, a relatat primarul.
Potrivit dânsului, a fost realizat proiectul tehnic, au fost făcute calcule și măsurări, dar nimic nu a fost transmis primăriei Ungheni. ”Din câte am înțeles, reprezentanții asociației care ar fi primit banii  sunt fugari sau ceva de genul”, a adăugat primarul.
Acum, primăria a decis să realizeze ce poate cu forțele proprii. Va fi reparat blocul sanitar, apoi cabinetul metodic și spălătoria, toate din bugetul primăriei.
Cât despre centrala geotermală și panourile solare, deocamdată, nimic.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *