Cei ce muncesc cu ziua, vor fi mai protejați. A fot publicată Legea zilierilor

Începând cu toamna anului curent, cei care lucrează cu ziua în agricultură vor fi mai protejați și vor avea mai multe drepturi.
Cel puțin, asta le oferă Legea zilierilor, sau, mai exact, Legea nr .22 din 23.02.2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, publicată în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova” din 2 martie curent.
Legea va intra în vigoare peste șase luni.
”Acest act legislativ se referă doar la unitățile și beneficiarii ce desfășoară lucrări în agricultură”, a precizat Oleg Maler, inspector principal de muncă la Inspecția Teritorială de Muncă Călărași. Oficiul Ungheni, după care a explicat și câteva dintre prevederile principale ale acestei legi.
Astfel, niciun zilier nu va mai putea exercita activități pentru același beneficiar, fie că e vorba de o întreprindere agricolă, gospodărie țărănească sau altceva, mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic.
Remunerația (plata) zilierului nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului pe oră în sectorul real. Plățile se vor face la sfârșitul zilei de muncă (nu mai mult de 8 ore pe zi), dar nu înainte ca zilierul și beneficiarul să semneze într-un registru special de evidență.
Apropo, aceste registre de evidență a zilierilor vor fi eliberate, contra cost, de către inspecțiile  teritoriale de muncă.
În ceea ce privește impozitul pe venit, acesta va fi calculat și efectuat de către beneficiar în conformitate cu Codul Fiscal. Nu vor fi calculate contribuțiile sociale de stat obligatorii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *