Gimnaziul din Hârjauca are statut de școală mică ce nu poate fi închisă

Imagine - simbol
Imagine - simbol

Chiar dacă Gimnaziul din Hîrjauca reprezintă o școală mică, în următorii ani nu va dispărea, nu va putea fi comasată, reformată sau chiar închisă.

Imagine - simbol
Imagine – simbol

Asta, pentru că instituția a obținut, începând cu 1 ianuarie curent, un statut special: școală mică ce nu poate fi închisă.
Pe 21 decembrie 2017, a fost adoptată, în acest sens, și o decizie a Consiliului rational Călărași. ”Consiliul raional va direcționa, prin decizie, mijloace financiare din componenta raională pentru învățământ, pentru funcționarea continuă a gimnaziului Hârjauca, în linia necesităților argumentate”, se arată în documentul în cauză.
Ce să însemne acest fapt? Explicația a fost oferită de Galina Fominîh, directoarea gimnaziului din Hîrjauca. ”Prin această decizie, Consiliul raional își asumă, de fapt, repsonsabilitatea pentru gimnaziul nostru, din punct de vedere financiar. În fiecare an, noi avem un deficit de buget de 600 mii de lei, astfel că eram nevoiți să solicităm în permanență bani, pentru a putea acoperi chletuielile. Acum, acest deficit va fi suplinit de Consiliul raional, datorită atribuirii acestui statut instituției noastre”, a spus dânsa.
Elena Gonța, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Călărași, a specificat, la rândul ei, că statutul de școală mică ce nu poate fi închisă i se atribuie unei școli care nu are în raza de 10-15 kilometri o altă instutiție care are aceeași limbă de predare și aceleași trepte de școlarizare.
Iar cea mai apropiată instituție cu predare în limbă rusă (la fel ca și în cea din Hîrjauca) se află la o distanță de 18 kilometri, fiind vorba de Liceul ”Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași.
În prezent, la gimnaziul din Hîrjauca își fac studiile 220 de copii din patru localități: Hârjauca, Leordoaia, Palanca și Frumoasa. Este un gimnaziu bilingv, româno-rus, căci în trei din cele patru sate locuiesc, în majoritate, persoane vorbitoare de limba rusă. Astfel, peste 50% dintre elevii din Gimnaziul din Hîrjauca studiază în clasele cu predare în limba rusă. Mai exact, 124.
”Faptul că aici există clase cu predare și în română, și în rusă, face ca cheltuielile în procesul de educație să fie mai mari, iar banii pe care îi primește instituția conform finanțării per elev nu sunt suficienți. Iată că noul statut, de școală mică ce nu poate fi închisă, permite ca să fie finanțată suplimentar”, a explicat Elena Gonța, după care a accentuat: ”Acest statut i-a fost acordat instituției pentru un viitor durabil și stabil. Într-o măsură oarecare, noul statut o va ajuta să supraviețuiască și să organizeze instruirea în două limbi”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *