Femeile din Călărași știu. Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Sursa: incomemagazine.ro

Sursa: incomemagazine.ro

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Sute de femei din Călărași au aflat cum poate fi prevenită această maladie sau depistată timpuriu.
În contextul săptămânii europene de prevenire a cancerului de col uterin, marcată în perioada 28 ianuarie – 3 februarie, Centrul Sănătate Publică din Călărași a organizat întâlniri cu femei de diferite vârste și diferite domenii de activitate.
”Ne-am propus astfel să sporim conștientizarea publică în ceea ce privește cancerul cervical”, a subliniat Vera Lefter, șefa Secției epidemiologie din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Călărași.
Cea care le-a vorbit femeilor despre diagnosticarea cancerului de col uterin, despre factorii de risc a fost Galina Ciobanu, medic ginecolog la Centrul de Sănătate din Călărași.
Întrebările nu au întârziat să apară. ”Am rămas impresionată  de interesul femeilor față de acest subiect, de activismul lor, de întrebările pe care le-au adresat, dar și de cunoștințele pe care le au cu privire la cancerul de col uterin”, a recunoscut Galina Ciobanu după aceste întâlniri.
Pentru ca tabloul să fie complet, Vera Lefter le-a vorbit femeilor despre vaccinul împotriva Papilomavirusului uman (HPV), administrat fetițelor cu vârsta de 10 ani. Dânsa le-a vorbit și despre importanța acestui vaccin, încercând să dezbată miturile  și prejudecățile.
Potrivit Galinei Ciobanu, în anul 2017 au fost luate în evidență șapte femei cu cancer de col uterin și trei femei cu cancer ovarian. Per total, au fost supuse controlului onco-profilactic peste 9000 de femei din raion.
În aceeași perioadă, două femei au pierdut lupta cu viața, cancerul fiind depistat tardiv. Alte două s-au tratat, boala  fiind depistat timpuriu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *