A doua expoziție a sculptorului unghenean, Ion Zderciuc, din ultimii 20 de ani este vernisată la Muzeul Național de Arte din Chișinău

Ieri, 6 februarie, sculptorul unghenean Ion Zderciuc, și-a lansat propria expoziție de lucrări realizate în perioada anilor 1974-2017. Expoziția conține peste 57 de lucrări, informează moldpres.md.

Foto: moldpres.md
Foto: moldpres.md

La lansarea expoziției a venit multă lume: și rude, și prieteni, și colegi, dar şi simpli vizitatori care pur și simplu iubesc arta și frumosul. Cu toții au venit la Muzeul Naţional de Arte al Moldovei pentru a-i admira munca şi dăruirea cu care a creat fiecare lucrare. „Mă bucur că multă lume a venit și sînt apreciat. Vreau să mă mai prezint și eu în fața spectatorului, în fața iubitorului de frumos. Am mai făcut niște portrete noi, în rest sînt portrete realizate pe parcursul ultimilor 30 de ani. În această expoziție îmi prezint 57 de lucrări. La crearea fiecărei lucrări am depus muncă și suflet și toate mi-s dragi”, a spus artistul plastic.

De cealaltă parte, directorul general al Muzeului Național de Arte, Tudor Zbîrnea, originar din Nisporeni, spune că este onorat să găzduiască o astfel de expoziţie, confirmînd faptul că Ion Zderciuc este unul dintre cei mai admiraţi sculptori din ţara noastră. „La ora actuală, Ion Zderciuc este cel mai bun sculptor portretist din Moldova. Expoziţia cuprinde lucrări trăite profund și Zderciuc este dovada unui mare artist. Un artist care-și trăiește profund sentimentul artistic și cercetează mereu, cum este Zderciuc, nu are cum să nu apropie și să nu intereseze iubitorul de artă. Este un om săritor la nevoie și această expoziție, pe care a pregătit-o într-o singură zi, ne vorbește despre capacitatea de muncă a acestui excepțional sculptor”, a menţionat Tudor Zbîrnea.
Prietenii, rudele şi colegii de breaslă au strîns doar cuvinte de laudă despre munca depusă de artist şi spun că sînt mîndri să-l cunoască pe marele Ion Zderciuc.
Prezent la eveniment a fost și primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.   „Are mai multe lucrări de for public în localitatea noastră. Graţie lui, Ungheniul a devenit un oraş al sculpturilor, iar cineva zicea că după numărul de sculpturi pe cap de locuitor, localitatea noastră întrece oraşul Sankt Petersburg.  Ion Zderciuc a organizat la Ungheni şase tabere de sculptură, iar în acest an va avea loc cea de-a VII-a şi va fi dedicată Centenarului Unirii”, a menționat primarul.
Ion Zderciuc este și autorul bustului lui Mihai Eminescu din centrul orașului Ungheni.
Expoziţia găzduită de Muzeul Naţional de Arte al Moldovei va fi deschisă pentru public pînă la 25 februarie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Dragă Ion,
    Sentimente sincere și profunde mă îndeamnă să te felicit cu ocazia expoziției tale jubiliare!
    Așa ne-a fost destinul, să ne cunoaștem din fragedă copilărie, ba chiar și să ne naștem în aceeași zi – 24 aprilie! Și primul pas pe calea spre afirmare l-am făcut la aceeași Școală de Arte Plastice din Ungheni, unde au avut grijă să ne inițieze în tainele creației pedagogii noștri Nicolae Costriba și Petru Furculiță.
    Ambii am învățat la același Colegiu de Arte Plastice din Chișinău, numai la instituțiile de învățământ superior ni s-au despărțit drumurile: tu ai ales Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg, iar eu – Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova.
    Din copilărie te țin minte ca prieten modest și de nădejde, în care poți avea încredere că se ține de cuvânt și îți va fi sprijin la nevoie.
    Totdeauna te-am admirat pentru dragostea de muncă, iar ca artist în stare să realizezi orice ți-ai pus în gând, faci totul la cel mai înalt nivel. Este un fapt real, un adevăr confirmat de viață: operele tale împodobesc și capitala Moldovei noastre, și orașul copilăriei neuitate – Ungheni.
    Mă bucur că, la recentul simpozion, ai ajuns cunoscut și în Germania prin sculptura care acum se înalță la centrul de medicină din orașul Lübbenau.
    Sănătate și noi reușite în creație!
    Te cuprind,
    al tău prieten, Valeriu Curtu.
    Berlin
    06.02.2018

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *