Dacă ar mai avea și un Oficiu medical reparat…

Gheorghe Dîrzu lucrează de 19 ani medic de familie la Chirileni. Locuiește în satul vecin, Bușila, și vine aici, zi de zi, pentru a avea grijă de sănătatea oamenilor, pentru a-i ajuta atunci când aceștia au nevoie de asistență medicală.
E complicat, domnule doctor, să lucrezi, la ora actuală, medic în sat?
Eu m-am obișnuit, sunt satisfăcut. Chiar dacă sunt deja pensionar, continuu să lucrez.
Și atunci, de ce credeți că tinerii nu vor să vină să lucreze în sat?
Ei zic că salariul e mic. Da eu știu? Statul le dădea, pînă nu demult, în primii trei ani de muncă, 30 mii de lei și tot nu voiau să vină.
Spuneți că salariul unui medic de familie e suficient?
Eiii, eu mai primesc și pensie. De aceea îmi ajunge. Dar un tânăr… E puțin. Un salariu de patru mii și ceva de lei… E puțin.
Cât de sănătos e azi omul de la țară?
Trebuie să recunoaștem: avem morbiditate mare. Predomină bolile de ficat, predomină bolile cardiace, cancerul… Anul trecut am avut două cazuri noi de tuberculoză.
Prin ce se explică numărul mare al bolilor de ficat?
Apa din fântâni, pe care o consumă oamenii, este poluată. În plus, se întrebuințează multe băuturi alcoolice. Nu vedeți câte baruri sunt prin sate? Și peste tot se vând spirtoase. Se întrebuințează foarte multe băuturi spirtoase. Nu prea are grijă omul de sănătatea lui.
Și la doctor când se adresează?
Se adresează, în multe cazuri, în stadii avansate ale bolii. Trebuie, totuși, să spun că la Chirileni, în comparație cu alte localități, situația e un pic mai bună, lumea e mai sensibilă, mai atentă față de sănătatea sa, se adresează mai repejor la doctor. În satul vecin, Bușila, unde locuiesc, situația e mai îngrijorătoare. Aici, la Chirileni, lumea e un pic mai conștientă, vine la doctor, se interesează, are mai mare grijă de sănătatea sa. Morbiditatea, totuși, e mare.
Au unde veni oamenii? Mă refer la sediu.
Oficiu medical avem, dar necesită reparație. Ne-am dori și un cabinet de proceduri mai modern. Chiar dacă avem un laborator, n-avem laborant. Lucra cu jumătate de normă, dar s-a dus la Moscova și nu a mai revenit. De aceea îi trimitem pe oameni pentru analizele de laborator la Ungheni.  În rest… Lucrăm aici un doctor și două asistente medicale. Avem în grijă 1600 de persoane, dintre care 16 copii până la un an, vreo sută – până la cinci ani. Aceasta e, de fapt, și norma la un doctor.
Este punct farmaceutic, ceea ce e un mare avantaj și comoditate pentru localnici.
Își cumpără medicamente și se mai autotrateză?
Nu, aici nu. Poate în oraș e la modă autotratamentul. Aici nu. Ei vin la punctul medical, se adresează medicului, după care se prescrie tratamentul. Vă ziceam că lumea la Chirileni e mai conștientă, e mai atentă cu sănătatea sa. Dacă am mai avea și un Oficiu medical reparat și amenajat…


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *