Un ceainic și șase cănuțe confecționate de nisporeneni renumiți

Mihai Stamati meşterind jucăriile sale
În fotografie: Mihai Stamati meşterind jucăriile sale. Foto: facebook.com

Mihai Stamati meşterind jucăriile sale
Foto: facebook.com

Designerul Mihai Stamati, originar din Ciuteștii Nisporenilor, va crea un set dintr-un ceainic și șase cești. Nu vor fi la fel ca celelalte. Acestea vor fi realizate din ceramică neagră, iar designerul va fi ajutat de vestiții olari Zaharia și Adrian Triboi din Ciorești, ambii meșteri populari.
”Îmi doream demult să creez produse care ar implica ceramica. Concursul pentru care am aplicat presupune colaborarea cu meșteșugarii. Piesele din ceramică ce vor fi aduse la lumina zilei se execută prin turnare și la roata olarului”, a explicat Mihai Stamati pentru site-ul: ea.md.
Potrivit lui, se dorește ”valorificarea aspectului estetic și utilitar al acestui material, imprimându-i o nouă dimensiune valorică ca produs final, văzut prin prisma designului modern”.
Valoarea totală a proiectului respectiv este de 6300 de euro, bani pe care i-a câștigat într-un concurs organizat de ReDesign Crafts – un proiect The Institute și ING România.
Mihai Stamati zice că a optat pentru ceramica neagră, pentru că acest material are capacitatea de a conserva temperatura, iar lemnul, care este slăbicunea lui, va fi folosit pe post de mânere ușor detașabile, astfel încât întreținerea vasului, inclusiv prin curățire în mașina de spălat vase, să fie ușor de realizat.

Chiar dacă, la prima vedere, ar părea că 6300 de euro sunt prea mulți bani pentru o asemenea lucrare, Mihai Stamati susține că acest buget se acordă pentru concept, cercetare, prototip și producerea unui prim lot de 50 exemplare.
”Banii sunt un suport acordat ideilor de proiecte, pe care organizatorii le consideră cu potențial. Prima fază este, de fapt, cea mai complicată și care necesită cheltuieli. Un ceainic, evident, costă puțin, dar până ajungi să îl produci, e o grămadă de lume implicată, timp și resurse. Nu mai vorbesc despre cercetarea materialului. Ceramica se obține din lut ars, dar ceramica neagră e arsă suplimentar în cuptoare tradiționale cu lemne, fiind implicat și fumul”, a explicat designerul.
Astfel urmează ca meșterii să experimenteze și să aleagă cea mai bună cale pentru a-și realiza proiectul.
De menționat că, în fiecare an, în regiune sunt organizate două festivaluri importante, care celebrează ceramica: unul la Iurceni (Nisporeni) și altul la Hoginești (Călărași).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *