A dat Dumnezeu ninsoare

În sfârșit, a nins. A venit iarna și la noi. Și, odată cu ea, s-a mărit numărul problemelor. Sau, mai bine zis, au ieșit la suprafață, s-au accentuat.
Ca de obicei, din an în an, nu avem suficientă tehnică de deszăpezire, nu avem suficienți lucrători, nu avem… nu știu ce nu avem, vorba președintelui Nicolare Timofti, dar ar trebui să avem.
Nu despre asta, însă, vreau să vorbesc.
În acest an, mai deranjant decât în anii precedenți, au ieșit în față cei cu… PR-ul. Cum să scape ocazia să mai facă un selfie?
Campioană a fost primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu. Doamne, ce mulțumită era că în capitală drumurile, cică, au fost curățate bine și la timp.
Nu mai contează că pe trotuare s-au format ulterior adevărate patinoare. Nu mai contează că zeci de chișinăueni au ajuns la spital cu fracturi de tot felul. Important a fost selfi-ul și mutra celei ce conduce azi capitala.
S-au activat și unii activiști de partid. Nu ar fi rău deloc, dacă ar mai respecta și Codul muncii. Spuneți-mi, vă rog, cum poți să lași locul de muncă, să-ți abandonezi activitatea și să ieși în stradă ca să curăți zăpada?
Era cumva vreo urgență? Sau o mare calamitate se întâmplase? Sau vreo situație excepțională, ca să ieși în timpul orelor tale de muncă?
Nu mă refer la cei care lucrează în întreprinderi private. Acolo regulile jocului sunt cu totul altele. Mă refer la cei care sunt plătiți din bani publici, adică din banii noștri, ai fiecăruia în parte.
În loc ca aceștia să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu, iată că ies în stradă, cu lopata în mână și – ce credeți? – se fotografiază! Ca să ce? Să se laude mai apoi pe rețelele de socializare cât de bravi sunt?
Urât. Urât de tot.
Oare chiar cred ei că lumea nu judecă, nu vede și nu înțelege ce se întâmplă?
Personal, i-aș aplauda și m-aș închina în fața lor, dacă ar face același lucru, adică ar lua lopata în mână să curățe zăpada, în afara programului lor de lucru.
Ce i-a încurcat pe cei cu fotografiile pe rețelele de socializare să se ridice dimineața mai devreme din pat și să curățe zăpada de pe trotuar, de pe stradă sau mai știu eu de pe unde? Ori să facă același lucru seara, după orele de muncă. Așa, din câte știu eu, procedează oamenii corecți în țările civilizate. Noi, din păcate, încă nu ne-am debarasat de mentalitatea sovietică, cu tot felul de ”subotnice” și ”vineri sanitare”. În schimb, ce mai țipăm că suntem pro-europeni!
Și încă ceva, cel care își dorește cu adevărat să facă o faptă bună, nu merge după el cu fotografi sau cameramani și nici selfi nu-și face. Nu așteaptă laude și osanale și nici nu vrea să prostească lumea.
Deci, dragi activiști de tot felul, la treabă! Dar în timpul dumneavoastră liber și, dacă se poate, fără fotografii, de la care deja ți se cam înăcrește pe suflet. Gândiți altceva, dacă vreți să ne impresionați cu adevărat. Mai puneți și creierul în mișcare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *