Amețiți de atâtea sărbători

Început de an. Cu multe sărbători. Mult prea multe! Cu mese încărcate și băuturi alcoolice curgând râu. Se pare că moldovenii noștri nu au învățat nimic. Sunt incurabili, cînd vine vorba de petreceri, chefuri și beții.
Tot anul se vor plânge că sunt săraci, că nu au o bucată de pâine pe masă, dar de Crăciun, Paște și la hram, ei ți-s oamenii. Dau până la ultimul ban. Și o fac într-o veselie.
Dacă așa vor, dacă așa le e bine, dacă așa se simt fericiți, nu ai ce-i face. Să fie.
La în început de an, am avut câteva zile libere, astfel că am reușit să privesc și televizorul. Chiar dacă nu prea am obiceiul să critic colegii din presă, uneori nu poți să mai taci. O fi fost și ei amețiți de atâtea sărbători? Sau obosiți? Sau poate așa le este feleșagul, cine știe…
Deci, privesc un reportaj la un post național de televiziune. Despre scumpirea carburanților. Ce credeți? Ies reporterii în stradă și-i iau la întrebări pe șoferi: ”Ce părere aveți despre scumpirea benzinei, a motorinei?”.
Alo, dragilor! Voi vă auziți? Și ce ați așteptat să vă răspundă șoferii? Că sunt fericiți? Că, în sfârșit, cineva s-a gândit să mai majoreze prețurile, că tare mici mai erau? Că cei de la conducere încep să gândească?
Mă uitam și mă minunam. Sigur că toți au răspuns că e inacceptabil, că prețurile, raportate la salariile noastre, sunt exagerate, că nu e bine ce se întâmplă.
Nu știu ce au urmărit acei reporteri, dar au dat-o în bară. Pe lângă întrebarea prostească, i-au pus într-o situație penibilă pe conducătorii auto. Este foarte amuzant să-i asculți cum vorbesc de costuri mari (iar carburanți costă între 16 și 18 lei per litru), ei fiind la volanul unor mașini luxoase, care costă, în medie cîte jumătate de milion de lei.
Dau la un alt post de televiziune. Alți reporteri, aceeași întrebare.
Trist. Și de ce nu s-a obosit nimeni să meargă la o stație de alimentare, să vorbească barem cu un angajat de acolo, să se intereseze dacă s-a micșorat numărul celor care vin să se alimenteze, cum reacționează oamenii când află acolo, pe loc, de majorare?
De ce nu s-a obosit nimeni să discute cu vreun expert, ca să ne lămurească ce se întâmplă. Poate că trebuia de majorat prețul și mai mult, cine știe…
E început de an. Ce să-i faci?
Am tot așteptat, în aceste zile, să văd și reportaje mai pozitive. Totuși, suntem încă în sărbători.
De unde? Pentru asta trebuie să ieși în lume, să știi ce vrei. Sigur, e mult mai simplu să pui mâna pe receptor, să telefonezi la poliție, dacă nu cumva și-a venit vreun comunicat, și să tot vorbești de accidente, violuri, omoruri.
Și încă despre ceva. De vreo zece ani încoace, de Crăciun tot văd unul și același reportaj, doar cu personaje diferite. Deci, intrăm în casa unui moldovean de dragă dimineață. Gospodina se porăie încă pe la bucătărie. Neapărat arătăm cratițele pline cu tot felul de bunătățuri, iar gospodina povestește cum și cît a gătit. Apoi arătăm masa de sărbătoare. Vreun cumetru, fin sau nănaș. Și neapărat gospodarul casei cu ulciorul de vin în mână. Se poate de mers și în beci, că acolo-i raiul. Interesant, nu?
Sărbători fericite în continuare.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Sunt in total de acord cu cele scrise. Ba m-ai mult Vladimir Pozner, ( jurnalist rus) e de aceeasi parere ce priveste colegii de breasla, cât despre moldoveni si sarbatori…”panem et circenses” si omagierea Luceafarului se incadreaza perfect in acest tablou.)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *