Vor să spună lumii că sunt, că creează, că promovează frumosul

După Grigore Stamati, profesor la filiala Ciutești a Școlii de Arte din Nisporeni, iată că i-a venit rândul și lui Mihail Bortă, directorul Școlii de Arte, să-și expună lucrările în Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni.
Expoziția a fost vernisată chiar recent, iar în spațiul oferit de muzeu și-au găsit locul 14 lucrări ale domniei sale. Cam puține, dar… ”Suntem mulțumiți și de atâta, în lipsa unei săli de expoziții”, a făcut o remarcă Mihail Bortă, după care s-a referit la lucrările expuse: ”Este o retrospectivă a muncii mele. Sunt lucrări și mai vechi, și mai noi, executate în ulei, pe pânză, pe carton. Acolo s-au regăsit și portrete, și peisaje, și compoziții tematice”.
De notat că Mihail Bortă este fondatorul Școlii de Arte din Nisporeni, directorul instituției de 43 de ani. De-a lungul vremii, împreună cu colegii săi, a avut sute de discipoli.
”Avem, la ora actuală, peste 600 de absolvenți, dintre care 120 au continuat studiile în instituții cu profil de arte plastice”, a spus dânsul cu mândrie. Printre aceștia se numără și Veaceslav Damir, lector la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice din Chișinău, și Mihai Stamati, lector la Universitatea Tehnică, și Ion Cârchelan, artist plastic, antreprenor din Nisporeni, dar și mulți alții.
Mihail Bortă a mai avut, anterior, o expoziție. A fost amenajată în sediul vechi al muzeului și era una permanentă. Acum, e o expoziție temporară, căci urmează să-și expună lucrările și alți colegi ai săi de la Școala de Arte din Nisporeni.
”Vrem să aducem în muzeu lucrări de valoare. Este o modalitate de a promova artele plastice alături de patrimoniul nostru istoric și cultural”, a menționat Angela Ionel, specialist principal la Secția Cultură și Turism.
”Cultura la noi se limitează, uneori, la cântec, joc și voie bună. Dar cultura are și alte fațete. Prin această expoziție am vrut să spunem lumii: uitați-vă, mai suntem și noi!”, a spus și cel care i-a transmis ștafeta lui Mihail Bortă, artistul plastic și creatorul de măști, Grigore Stamati.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *