Migrație și dezvoltare locală. Cum este văzut fenomenul migrației la Ungheni

La final de noiembrie, la Centrul NEXUS Ungheni, s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul „Migrație și dezvoltare locală”. au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, elevi, migranți reîntorși acasă, antreprenori dar și reprezentanți ai societății civile locale și regionale.

Evenimentul a fost deschis de Andrian Cheptonar, director NEXUS Ungheni. Dânsul a vorbit despre fenomenul de migrație circulară și impactul asupra dezvoltării locale și a prezentat totodată și portretul și necesitățile migrantului circular. Deasemenea, au fost prezentate datele statistice cu privire la migrația din Republica Moldova.
La rândul său, Nicolae Hristov, delegat al Agenției de Democrație Locală din Moldova, a efectuat o prezentare succintă despre ce reprezintă Agenția de Democrație Locală din Moldova, dar și ce sarcini își propune să realizeze în domeniul democrației locale, bunei guvernări, transparenței decizionale etc.
Un alt expert, Ghenadie Vîrtos, consultant în cadrul proiectului „Integrarea Migrației în Dezvoltarea Locală” (MiDL), lansat de către PNUD Moldova, a vorbit despre efectele migrației asupra dezvoltării locale prin organizarea unui exercițiu practic, în care cele patru grupuri în care a fost împărțită audiența, au indentificat aspectele negative și pozitive ale migrației asupra economiei și societății în general. Astfel, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de a privi problema din toate punctele de vedere. Totodată sa discutat și despre microproiecte, crowdfunding, comunicarea și implicarea migranților în viața socială.
Astfel, au fost expuse bunele practici în ceea ce privește implicarea diasporei la nivel local, în special cazul primăriei Ungheni care a reușit să adune peste 10 000 euro pentru amenajarea parcului central. Această inițiativă a fost susținută prin organizarea mai multor inițiative de colectare a banilor (online – crowdfunding, offline – competiții sportive și alte activități).
La final au fost prezentate cazurile migranților de succes. Reprezentanții migranți care s-au întors au relatat despre experiența lor în implicarea socială dar și dezvoltarea comunității din care sunt originari.
Evenimentul a fost organizat de către Agenția Democrației Locale Moldova din orașul Cimișlia în colaborare cu Centrul NEXUS Moldova, oficiul din orașul Ungheni, eveniementul a fost organizat în cadrul proiectului „Fostering Local Reforms in Ukraine and Moldova”, implementat de către European Association for Local Democracy – ALDA, proiect finanțat de către National Endowment for Democracy – NED.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *