La Gala educației incluzive. Printre cei mai buni – gimnaziul din Mănoilești
Gimnaziul din Mănoilești a fost declarat printre cele mai bune instituții din Republica Moldova la Gala educaţiei incluzive 2017, organizată la Chișinău, pe 16 noiembrie, de către Alianţa ONG-urilor în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei.
Alături de alte cinci instituții din Chișinău, Cahul, Criuleni, Strășeni și Ialoveni, cei din Mănoilești au primit o mențiune specială – pentru cooperare și parteneriate în crearea condițiilor optime pentru educație incluzivă.
”Această mențiune este o dovadă că școala noastră e cu adevărat prietenoasă copilului, că are toate condițiile necesare pentru ca aici să studieze și copii cu necesități speciale, că avem cadre didactice bine pregătite”, a declarat pentru ”Expresul” Lidia Bobeică, directoarea adjunctă la Gimnaziul din Mănoilești.
Dânsa nu a pregetat să vorbească despre numeroasele proiecte implementate aici, menite să schimbe atitudinea față de copiii cu nevoi speciale, să schimbe mentalitatea, să creeze condiții bune pentru studii.
Cadrele didactice au făcut eforturi substanțiale în acest sens. Timp de opt ani, la Mănoilești a fost implementat proiectul ”Pas cu pas”, grație căruia copiii au învățat să se exprime, să-și cunoască drepturile, să le promoveze. Ani la rândul, aici au muncit, cot la cot cu pedagogii, voluntari ai Corpului Păcii și, împreună, au implementat un proiect util, preluat ulterior și de alte școli din republică – ”Educație pentru sănătate”.
Tot la școala din Mănoilești au fost organizate teatre sociale, au fost create parteneriate cu ONG-uri din domeniul protecției sociale, a familiei și copilului.
Ultimul proiect în acest domeniu, ”Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”, s-a încheiat chiar recent. A durat doi ani, iar acum se poate spune cu certitudine că școala e pregătită și prietenoasă pentru orice copil, indiferent de stuația lui.
În prezent, aici învață 17 copii cu nevoi speciale. Toți se simt confortabil și sunt bineveniți.
Revenind la premiul obținut, trebuie de spus că e cu adevărat unul merituos, mai ales că au oncurat, per total, 46 de școli din 23 de raioane.
Selecția, potrivit organizatorilor, nu a fost uşoară. Or, în ultimii ani, tot mai multe instituții școlare din republică acceptă educația incluzivă, creează condiții pentru toți copiii, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale, demonstrează toleranță și înțelegere.
Gala Educaţiei Incluzive a fost organizată pentru a doua oară în Republica Moldova. Marele trofeu din acest an, a fost obținut de Școala primară – gradiniță nr. 120 din Chișinău și a purtat numele regretatei Alexandra Grajdian, o profesoară din Criuleni, care şi-a dedicat ultimii 15 ani din viaţă educaţiei incluzive şi a luptat pentru drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi.
Lasă un răspuns