Autoritățile călărășene susținute în crearea unei subzone economice

Octavian Calmâc, viceprim-ministrul Republicii  Moldova, ministrul Economiei, aflat într-o vizită de lucru la Călărași, a menționat că raionul are potențial pentru dezvoltarea unei platforme industriale. Dânsul a dat asigurări că va susține demersul autorităților locale de a crea o subzonă economică liberă în regiune.

Pe 22 noiembrie vicepremierul s-a întâlnit la Călărași cu conducerea raionului, primari, șefi ai serviciilor raionale, agenți economici și reprezentanți ai societății civile.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, Octavian Calmâc a menționat la Călărași că, după finalizarea proiectelor de infrastructură de interes național, în special a gazoductului Ungheni-Chișinău, care traversează teritoriul raionului, ”Călărașiul va avea o infrastructură excelentă pentru dezvoltarea unei platforme industriale, bazate pe tehnologii  și inovații modern”.
Și președintele raionului, Sergiu Artene, a venit cu unele declarații, precizînd că a identificat deja 50 de hectare de teren, care pot servi drept platformă pentru subzone economice.
Reamintim că, în vara acestui an, Sergiu Artene a declarat pentru ”Expresul” că identificase doar cinci hectare de teren.
”Ne dorim să implicăm și partea privată, adică pe cei care au terenuri proprii în gestiune”, spunea atunci președintele. Acum, potrivit dânsului, deja au loc tratative cu potențiali rezidenți, care sunt gata să realizeze proiecte investiționale.
În cadrul aceleiași întâlniri cu Octavian Calmâc, călărășenii au solicitat o revizuire a prevederilor ce țin de taxele, exagerate din punctul lor de vedere, pe care le solicită unele instituții pentru proiectarea diferitor lucrări, măsurări cadastrale etc. A fost abordată și problema angajării în câmpul muncii. În opinia celor prezenți, este necesară o reformă în acest sens, care ar asigura, pe de o parte, salarizarea corespunzătoare a specialiștilor, iar pe de altă parte, gradul lor de pregătire profesională.
Tot în acea zi, vicepremierul a vizitat și două întreprinderi din teriroriu: ”Palplast”, care produce țevi plastice, și ”Codreanca”, specializată în industria ușoară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *