Accent pe cultură. Încă un concurs național va lua naștere la Călărași

Marel Budală
Marcel Budală

Un nou concurs național va lua naștere la Călărași. Este vorba de un concurs de interpretare instrumentală și va fi destinat elevilor școlilor raionale de arte din Republica Moldova.

Marcel Budală

”Concursul va avea drept scop omagierea și promovarea creației artistice a acordeonistului român, Marcel Budală, celebru pentru interpretarea muzicii lăutărești. Dânsul a fost supranumit și tatăl acordeoniștilor”, a explicat cel care a venit cu ideea, Mihai Doloton, profesor de muzică din Călărași.
NOTĂ:
Marcel Budală (născut la 9 iulie 1926 în Câmpina, România și decedat la 6 ianuarie 1989, la București) a fost un cunoscut acordeonist, faimos pentru interpretarea muzicii lăutărești și făcându-se cunoscut ca instrumentist solist și acompaniator în Orchestra de muzică populară Radio București.
Colaborează cu mari dirijori și șefi de orchestra din România. Pe parcursul activității sale, a  întreprins numeroase turnee artistice atât în țară, cât și în străinătate.
Călărășeanul a făcut public deja regulamentul concursului. Conform acestuia, participanţii vor fi divizaţi în trei categorii: clasele I – II, III – IV și V.
Doritorii de a participa la concurs vor trebui să prezinte o confirmare că sunt elevi la una dintre școlile de arte din Republica Moldova.
Totodată, vor trebui să expedieze și înregistrări video ale lucrărilor din repertoriul maestrului Marcel Budală, interpretate de ei.
”Vreau să menționez că din fiecare instituţie vor putea participa doar trei elevi, câte unul pentru fiecare grupă”, a subliniat organizatorul evenimentului.
Potrivit dânsului, juriul va fi format din personalităţi notorii,  specialişti în domeniu, cum ar fi: Edgar Ştefăneţ, dirijor al ansamblului de muzică și dans popular „Fluieraş”, Eugen Duminică, profesor de acordeon, fondator al orchestrei de muzică populară „Eugen Duminică”, solist – instrumentist profesionist, Aurel Dima, conducător al ansamblului de acordeonişti al Şcolii de Arte din Călăraşi. Din juriu va face parte și însuși Mihai Doloton.
Participanții pot să-și trimită înregistrările video începând cu 1 decembrie. Acestea vor fi apreciate de membrii juriului.
Gala laureaților se planifică pentru luna martie, la Casa de Cultură ”Ion Ungureanu” din Călărași. Laureaților le vor fi înmânate diplome, premii bănești și volumul „Melodii populare pentru acordeon”, autor Mihai Doloton.
Partenerul principal al evenimentului este Consiliul raional Călărași. Reamintim că Mihai Doloton este și directorul Concursului Național de Poezie ”Dor de Bacovia”, care a luat naștere tot la Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *