La Nisporeni varza e ieftină și bună. Și mămăliga va fi

Piața din Nisporeni e supraîncărcată cu varză, anunță site-ul Agravista.md. Aici, prcatic fiecare al doilea vânzător propune cumpărătorilor varză albă, de o calitate foarte bună.
Varza este comercializată atât de către producători direct, cât și de intermediarii, care o procură  de la piața angro din Chișinău.
Pentru a-și vinde marfa, producătorii fac comerț ambulant pe străzile orașului. O vând și în vrac, direct din automobile.
Prețul la varză se menține același de la apariția recoltei. Un kilogram costă circa trei lei. Dacă, însă, o cumperi direct de la producătorii din regiunea Nisporeni, angro, atunci prețul este de 2 – 2,50 lei/kg.
Specialiștii de la AGROinform Nisporeni susțin că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul de piață la varză a scăzut cu 5%, iar prețul de la producător cu 8%.
De notat că cererea de varză în această perioadă este mare. Asta, pentru că foarte multă lume o pune la murat sau își face reserve pentru sezonul rece ce urmează.
Vor avea nisporenenii parte și de porumb cu duiumul. Recoltarea acestei culturi e pe sfârșite, iar  rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare.
În acest an, în raionul Nisporeni a fost însămânțată cu porumb o suprafață record – 10758 hectare, notează Agravista.md cu referire la Direcția Agricultură din Nisporeni. Recolta prognozată e de 43861 tone, ceea ce înseamnă circa 4 tone la hectar.
De notat că, în 2016, în raionul Nisporeni fuseseră însămânțate cu porumb doar 7870 de hectare, iar recolta la hectar a fost de aproximativ 2,6 tone.
În prezent, porumbul din roada anului current este depozitat în hambare. Producătorii susțin că  prețul este sub așteptările lor și aproape că nu acoperă cheltuielile făcute.
Astfel, costul de producere a porumbului în acest an variază între 1,90 și 2,20 lei/kg, iar prețul de vânzare angro în ultimii ani se menține cam același: 2,10-2,20 lei/kg.
Fermierii așteaptă, pentru anul agricol 2017, un preț mai bun la porumb.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *