După Aleea scaunelor, va veni și Poarta sărutului

Au câteva scaune care le imită pe cele din ”Aleea scaunelor ” a celebrului sculptor Constantin Brâncuși. Acum, își doresc și o copie a ”Porții sărutului”.

Poarta Sărutului din Târgu Jiu

Oficialitățile din Călărași și-au exprimat dorința de a avea o copie fidelă a lucrării lui Brâncuși chiar la ei acasă. Le-au vorbit despre aceasta colegilor din județul Gorj, care și găzduiește lucrările lui Brâncuși – la Târgu Jiu.
Potrivit site-ului pandurul.ro, scriitorul Laurian Stănchescu încurajează această inițiativă.
”Am fost încântat și fericit când președintele Consiliului Raional Călărași mi-a spus că în fața instituției există o copie a scaunelor lui Constantin Brâncuși din Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. E o chestie fabuloasă. Mai mult decât atât, domnia sa vrea să ia legătura cu Consiliul Județean pentru că, la anul, vrea să construiască acolo ”Poarta Sărutului”. Republica Moldova este o inimă care bate tare pentru românism”, a spus dânsul.
La rândul său, Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, a anunțat că a făcut deja o adresare oficială autorităților din județul Gorj privind o eventuală înfrățire. ”Le-am făcut și o invitație la Călărași și așteptăm să dea curs invitației noastre”, a mai spus oficialul.
Sergiu Artene a explicat și de ce vrea o înfrățire cu acest județ: ”Pentru că doar la Călărași există replica scaunelor lui Constantin Brâncuși”.
Atunci când au fost realizate aceste scaune, urma să fie realizată și o copie a ”Porții sărutului”. Există în acest sens și o schiță elaborată. Doar că realizarea monumentului presupune costuri foarte mari, circa 300 mii de lei, bani pe care Consiliul raional Călărași nu-i are.
”Când le-am propus gorjenilor să ne înfrățim, nu am urmărit scopul finanțării obiectivului respectiv, dar, dacă ei ar fi dispuși să contribuie la realizarea lui, nou doar ne vom bucura”, a specificat președintele, după care a adăugat: ”Neapărat trebuie să găsim resurse financiare pentru implementarea acestui proiect”.
Acest monument va fi instalat în scuarul Consiliului raional Călărași. ”Pentru tinerii ce vor veni la  Oficiul Stării Civile ca să-și înregistreze căsătoria această Poartă a sărutului ar putea să simbolizeze și trecerea lor de la o stare la alta”, a spus, la final, Sergiu Artene.
În luna august a anului curent, Consiliul Raional Ungheni a semnat o scrisoare de intenție cu Consiliul Județean Gorj privind înfrățirea. Un proiect de decizie în acest sens va fi propus spre aprobare la ședința ordinară a Consiliului Raional Ungheni.
Scaunele lui Brâncuși de la Călărași


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *