FOTO | Nemți la Călărași. Vor ca gheața să fie spartă

Trei cetățeni ai orașului german Buhl s-au aflat, în aceste zile, la Călărași, raionul care este înfrățit cu Buhl. Au veni să vadă de ce au nevoie pompierii voluntari de aici, ca mai apoi să ofere toate cele necesare pentru o activitate  de calitate a posturilor de pompieri voluntari.

Atenția li s-a îndreptat spre Sipoteni și Onișcani, iar pe 6 noiembrie au vizitat cele două localități.
La Onișcani oaspeților le-a fost prezentată tehnica și echipamentul de lucru al pompierilor, dar și abilitățile acestora în lupta cu focul, în caz de descarcerare.
Apoi, oaspeții germani au mers la gimnaziul din localitate, s-au întâlnit cu elevii de aici, le-au vorbit despre activitatea de pompier, în special de pompier voluntar.
”Interesul nostru este să avem pompieri voluntari bine pregătiți, așa cum am văzut în Bühl. De aceea ne dorim să-i inițiem pe copii în ceea ce privește serviciul de pompieri voluntari, ca, atunci când vor ajunge la majorat, să fie buni cetățeni și să contribuie la siguranța cetățenilor”, a spus Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, prezent și el la Onișcani.
”Ne dorim să punem bazele unui post de pompieri voluntari la Onișcani și să-l completăm cu numărul necesar de voluntari”, a specificat și Vasile Zaharia, managerul proiectului respectiv.
Primarul Gheorghe Grecu s-a declarat impresionat și deschis pentru realizarea unui astfel de proiect în localitatea pe care o conduce.
La Sipoteni, oaspeții germani au văzut deja un post de pompieri voluntari, dotat cu încăperi, tehnică și echipamente. Reamintim că, în primăvară, postul respectiv a fost inaugurat oficial, grație ajutorului acordat de pompierii austrieci.
”Am muncit mult pentru a obține toate cele necesare activității pompierilor voluntari”, a precizat primarul Vasile Rață. Dânsul le-a vorbit celor prezenți despre postul de pompieri voluntari care poartă numele austriacului Hans Kohler, fără implicarea căruia nu ar fi fost posibilă inaugurarea acestui post, dar și despre cum au fost recrutați cei 40 de pompieri voluntari.
Imediat după încheierea celor două vizite, am solicitat, la cald,  impresiile oaspeților germani.
Betina Streicher, coordonatoare de proiect, reprezentantă a primăriei Buhl: ”Am văzut  primari puși serios pe treabă. Mi-a plăcut postul de pompieri voluntari din Sipoteni, care s-a dezvoltat foarte mult. Bineînțeles că la Onișcani e cu mult mai mult de lucru. Ar fi bine să construim și acolo un post de pompieri voluntari. Sunt sigură că experiența celor din Sipoteni le va fi de ajutor celor din Onișcani, iar peste un an-doi și aici va fi la fel de bine ca la Sipoteni. Și am mai înțeles că trebuie de spart gheața între pompierii voluntari și cei profesioniști”.
Gunter Dussmann, șeful postului de pompieri voluntari din Buhl: ”E o diferență mare între Sipoteni și Onișcani. Sipoteniul e cu doi pași înainte și este o dovadă că în raionul Călărași se poate de dezvoltat voluntariatul. Dacă Sipoteniul se va dezvolta în ritmul de acum, cred că în 3-4 ani vor ajunge la nivelul Germaniei”.
Proiectul ”Creșterea protecției civile în raionul Călărași prin dezvoltarea serviciului de pompieri voluntari în localitățile Sipoteni și Onișcani” prevede implicarea administrației locale și serviciilor situațiilor excepționale din raionul Călărași, dar și din orașul Buhl, în soluționarea problemelor existente. Un aspect important va fi instruirea profesională a pompierilor voluntari după modelul german, schimbul de experiență cu echipele de pompieri din Buhl, achiziționarea echipamentului antiincendiar necesar, crearea echipelor de tineri pompieri voluntari și instruirea lor.
Proiectul este implementat de administrația orașului Bühl, în parteneriat cu Consiliul raional Călărași, fiind finanțat de Euro Engagement Global și SKEW. Valoarea totală a proiectului e de circa 46700 euro.
”Este un proiect foarte important pentru comunitatea noastră. Grație lui, vom reduce la maximum timpul de reacție la intervenție în situații excepționale, astfel ca pierderile materiale să fie minime și să excludem pierderea de vieți omenești”, a subliniat, la final,  Vasile Zaharia.






📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *