Folclorul i-a unit la Buzău, îi va uni și la Cernăuți
Ansamblul folcloric ”Haiducii” din Meleșeni au ridicat sala în picioare, după ce au interpretat cântecul ”Treceți, batalioane române, Carpații” la prima ediție a Festivalului internațional de folclor românesc ”Folclorul unește românii de pretutindeni la Buzău”.
Inițial, și-au prezentat cântecele specifice zonei din care vin. Apoi, au fost rugați să interpreteze și un cântec care unește românii de pretutindeni. Au ales ”Treceți, batalioane române, Carpații”.
Se pare că a fost cea mai reușită alegere, căci sala a explodat de aplauze.
”A fost pentru prima dată de când evoluăm pe diferite scene, când am reușit să ridicăm sala în picioare”, a recunoscut Valeriu Zubcu, primarul de Meleșeni, care este și membru al ansamblului folcloric ”Haiducii”.
Chiar dacă au o experiență de 14 ani, emoțiile au fost mari. Dar au fost emoții constructive, care i-au ajutat să aibă o prestație de zile mari.
”Am văzut lacrimi în ochii celor prezenți în sală, iar asta înseamnă că am ajuns cu melodiile noastre la sufletul lor. Cum poți să te simți atunci când spectacolul îți reușește și ești apreciat? Sigur că mândru”, a mai spus primarul.
”Haiducii” au în repertoriul lor circa 100 de cântece, dintre care aproape jumătate sunt creații proprii. O bună parte din ele sunt compuse de Efim Chicu, și el membru al formației. Reamintim că pe versurile lui Efim Chicu a scris recent un cântec și Valy Boghean.
Restul sunt cântece rămase de la bunei și străbunei, pe care și le-a amintit Tudor Zubcu, cel mai în vârstă ”haiduc”, care are 88 de ani.
”A fost un eveniment de suflet. Cred că organizatorii au rămas plăcut surprinși când au văzut că și la noi cântecul românesc s-a păstrat”, a mai spus Valeriu Zubcu.
La sfârșitul acestei săptămâni, ”Haiducii” sunt invitați la Cernăuți, la un festival cu același generic: ”Folclorul unește românii de pretutindeni la Cernăuți”. Pentru această ocazie, ei pregătesc cântecul ”De la Nistru mai la vale”, un cântec, practic, uitat la noi, vorba primarului.
Pe scena festivalului ”Folclorul unește românii de pretutindeni la Buzău”, au evoluat și ”Codrencele” din Rădenii Vechi, despre care am scris în ediția trecută a ”Expresului”.
Lasă un răspuns