Istoria unei fotografii: Erau doar ei doi – ambasadorul Cehiei și președintele raionului Ungheni

În vara anului 2010, la Ungheni au fost prezenți o mulțime de ambasadori. Despre unii am aflat după ce au plecat, la întâlnirea cu alții am fost invitați și noi.

Într-o discuție cu președintele de atunci al raionului Ungheni, Ion Harea, am aflat, absolut întâmplător, că la Ungheni urmează să vină și ambasadorul Cehiei, Jaromir Kvapil.
Doamne, ce șansă era să aflăm din prima sursă despre centrala electrică de la Zagarancea, despre care se discuta, la acea oră, foarte intens și în contradictoriu. O companie cehă promisese că va investi aici. O găsise Vladimir Voronin. Oamenii din partea locului, însă, erau categoric împotrivă.
Tare aș fi vrut să aflu informații la subiect de la ambasadorul ceh. L-am rugat atunci pe Ion Harea să ne anunțe la ce dată și la ce oră va veni Excelența sa la Ungheni. Mi-a spus data, atenționându-mă însă că nu e bătut nimic în cuie.
La acea dată, de dimineață, mă îndrept spre Consiliul Raional. Îmi iese în cale Ion Harea. Imediat l-am întrebat dacă vine sau nu ambasadorul. Mi-a răspuns sec: ”Nu știu”, iar pe față i-am citit o oarecare nemulțumire.
Bănuiesc că nu ar fi vrut să-l punem pe înaltul oaspete în încurcătură cu întrebările noastre.
Am revenit la serviciu, dar nu m-am liniștit. Am telefonat în anticamera președintelui raionului și, fără prea mult explicații, am rugat-o pe funcționara de acolo să mă anunțe când vine domnul ambasador. I-am zis că am mult de lucru și nu pot pierde timpul ca să-l aștept.
Nici nu a bănuit că președintele s-a arătat reticient față de dorința mea de a discuta cu ambasadorul.
Peste vreo oră, îmi telefonează doamna din anticameră și-mi spune că ambasadorul a venit. În cinci minute eram la Consiliul raional. Am intrat direct în birou, fără să aștept să fiu anunțată. Sunt de la presă, nu?
Acolo erau doar ei doi: ambasadorul Cehiei și președintele raionului Ungheni.
Ion Harea s-a uitat la mine foarte mirat, dar nu a mai avut încotro. M-a prezentat scurt oaspetelui: ”Doamna e de la presă”.
Iată așa am reușit să-i smulg atunci lui Jaromir Kvapil câteva declarații în exclusivitate. Apropo, ambasadorul vorbea o limbă română perfectă.
Ulterior, cineva dintre colegii din mass-media ungheneană mi-a spus oarecum nemulțumit: ”Nu știu de ce, dar Ion Harea numai pe tine te invită la toate evenimentele”.
Am tăcut și am zâmbit.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *