Din capitală la Petrești. Câte s-au mai schimbat

Chiar dacă avea multe griji și nevoi pe capul lui, Dorin Chirtoacă a acceptat să vină la Petrești în toamna anului 2008. Era luna noiembrie, iar el – la început de cale în calitate de primar al Chișinăului.

A venit într-un sat cu viziuni tradițional de stânga el, primar liberal, fiind invitat de primarul de atunci al comunei Petrești, Vadim Dadus.
Sala în care a avut loc întâlnirea cu petreștenii era arhiplină. Este adevărat, veniseră suficiente persoane și de la Ungheni.
Noi, cei de la ”Expresul”, nu scăpam pe atunci nici o ocazie ca să ne promovăm ziarul. Am mers și la Petrești. Îmi amintesc că, înainte de a intra oaspeții în sală (era vorba de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, de liderul local de atunci, Anatol Arhire și de Dorin Chirtoacă), am lăsat două ziare pe masa la care urmau să stea aceștia.
Ce credeți? Mihai Ghimpu nici nu s-a uitat la ziare. Vadim Dadus și Anatol Arhire – la fel. Dar ei aveau o scuză – cunoșteau deja publicația foarte bine. Dorin Chirtoacă, însă, imediat și-a îndreptat privirea spre ziar. În timp ce era prezentat, a luat ”Expresul” în mână, l-a răsfoit atent, a citit câte ceva din el.
Apropo, cineva spunea că, dacă vrei să afli ce fel de om este o persoană pe care nu o cunoști, vezi bine înspre ce își îndreaptă atenția prima dată. Iată că Dorin Chirtoacă și-a îndreptat atenția, nesilit de nimeni, spre un ziar ce stătea pe masă. Recunosc, acest gest al lui m-a impresionat. Unde mai pui că au trecut pe alături multe alte persoane, ce pretindeau că-s intelectuali sadea, dar nimeni nu a mai manifestat interes pentru acel ziar.
În sală a fost o liniște mormântală atâta timp cât a vorbit Dorin Chirtoacă. Oamenii erau dornici să asculte un om dintr-o altă generație, cu o altă viziune. Dar, imediat ce a luat cuvântul Mihai Ghimpu, situația s-a schimbat. Au început comentariile, apoi gălăgie, ca, într-un final, lumea să înceapă să părăsească sala.
Doamne, câte s-au mai schimbat de atunci. Dorin Chirtoacă e sub urmărire judiciară, fiind învinuit de trafic de influență. Anatol Arhire, după ce a ajuns deputat, a trădat partidul care l-a propulsat în Parlament. Mihai Ghimpu, alegând să joace pe muchie de cuțit, s-a ars rău de tot, fiind dat la o parte și cine știe dacă va putea să-și mai revină vreodată.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *