De două ori mai multe femei bolnave de diabet

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată și la Călăraşi. A fost marcată într-un mod mai neobișnuit – la Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru”, iar genericul evenimentului a fost:  ”Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.
Totul a început cu un flashmob, organizat de către tineri. Ei au distribuit trecătorilor pliante tematice. Apoi, circa 60 de persoane cu diabet zaharat au participat la o nouă ediție a Școlii diabetului, unde medicul endocrinolog, Viorica Corjan, le-a vorbit detaliat despre această maladie, despre pericole, cum să ţină sub un control nivelul glicemic și cum poate o persoană cu diabet să-și asigure o viaţă normală.
Desigur, cei care au avut întrebări nu au ezitat să le adreseze, imediat primind și răspunsurile specialiștilor.
În acea zi de 14 noiembrie, în incinta bibliotecii a fost improvizat și un punct medical, unde peste 140 de persoane și-au testat gratuit glicemia sau și-au măsurat tensiunea arterială, după dorință.
La Călărași, în evidența mediculi endocrinolog sunt 1600 de persoane cu diabet zaharat, dintre care aproape 1000 sunt femei, iar 7 – copii.
”Nu întâmplător genericul acestei zile a fost: ”Femeile și diabetul”. Datele statistice, nu doar la Călărași, ci și în lume, arată că cele mai mult sunt afectate de această maladie femeile”, a spus Galina Agafița, directoarea bibiotecii.
De rând cu informaţiile primite, cei prezenți au avut parte şi de un frumos spectacol musical, prezentat de micuţii de la grădiniţa ”Lăstărel”, dar şi de soliştii renumitei orchestre ”Ciobănaş”.
Ziua mondială a diabetului la Călărași a fost organizată de AO ”Asocaţia diabeticilor din raionul Călăraşi” pentru al doilea an consecutiv, în parteneriat cu Consiliul Raional, Centrul de Sănătate, Direcţia Cultură şi Turism, Consiliul raional și orășenesc al tinerilor din Călăraşi.
Potrivit datelor statistice, diabetul este cauza principală de deces printre femei la nivel global, cauzând anual 2,1 milioane de decese. Ceea ce provoacă diabetul este alimentația necorespunzătoare, inactivitatea fizică, consumul de tutun și consumul excesiv de alcool. Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt de vârstă reproductivă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *