Un muzeu în aer liber: cimitirul evreiesc din Călărași

Călărășenii își doresc un muzeu în aer liber. Își doresc să păstreze și să promoveze patrimoniul cultural, istoric, monumentalist, dar și simbolistica unui popor, numeroși reprezentanți ai căruia  au trăit cândva la Călărași. Declarația îi aparține Marianei Iurcu, ghid-custode la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.

În aceste zile, un grup de circa 60 de voluntari din Chișinău va veni la Călărași pentru a aduce în ordine cimitirul evreiesc de aici. Lor li se vor alătura și câțiva voluntari călărășeni.
”Pentru început, vom tăia copacii care cresc haotic și în locurile nepotrivite, buruianul care a invadat cimitirul, vom îndrepta lespezile de piatră care, din cauza alunecărilor de teren, au intrat în pământ”,a făcut o precizare Mariana Iurcu.
Ulterior, vor fi efectuate și alte lucrări, inscirpțiile de pe lespezi vor fi restabilite și transcrise.  ”După ce vom finaliza toate aceste etape, îmi doresc ca la intrarea în cimitir să instalăm un panou informative, care să ajute pe oricine vine aici să-și găsească rudele ușor”, a mai spus Mariana Iurcu.
Mai mult ca atât, toate informațiile cu referire la cimitirul evreiesc și mormintele de aici vor fi adunate într-o broșură, care se va găsi în Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.
Proiectul respectiv, susține Mariana Iurcu, va fi realizat pe etape, fără grabă, iar problemele care vor apărea pe parcurs vor fi soluționate în timp.
În ajutorul voluntarilor va veni și un agent economic din Călărași, Nicolae Rozembac, care îi va asigura pe aceștia cu toate instrumentele de care vor avea nevoie pe parcursul lucrărilor: topoare, sape, hârlețe, greble, lopeți etc.
”Ceee ce ne dorim să facem e doar pentru a promova într-un mod direct și indirect orașul natal. Mă doare că nu reușim să folosim la maximum potențial turistic pe care-l avem. Deocamdată, interesul meu este cultura, istoria și arhitectura evreiască, căci am cu ce și la ce lucra”, a mai adăugat Mariana Iurcu.
”Evreii ai lăsat în urmă lucruri de care putem să fim mândri. Să le onorăm memoria prin păstrarea și valorificarea acestui muzeu în aer liber – cimitirul evreiesc din Călărași”, a concluzionat dânsa.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *