Nu s-a dezmințit. Este cea mai bună!

Nu mai există dubii. A demonstrat încă o dată că este foarte bună în meseria sa.

După ce, în anul 2013, Anastasia Ciobanu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Hârjauca, a obținut titlul  de ”Cel mai bun pădurar” din Republica Moldova, iată că în acest an a obținut noi  performanțe.
De data aceasta, dânsa a ocupat locul trei în cadrul aceluiași concurs republican, fiind unica femeie printre câștigători.
”Nu a fost nimic dificil pentru mine”, a recunoscut Anastasia Ciobanu pentru ”Expresul”. Chiar dacă nu e atât de simplu să concurezi cu bărbații! Dar s-a descurcat de minune.
Fiind întrebată cum de reușește, a spus că, atunci când are vreo dilemă, citește. ”Cartea pădurarului” îi stă mereu la căpătâi. Citește și atunci când vrea să afle ceva nou. Imediat ce are un pic de timp liber, iarăși citește.
A dedicat pădurii 40 de ani  de viață. Nu regretă, căci a învățat multe, pădurea i-a devenit o adevărată prietenă. În acești ani a reușit să obțină multe abilități.
Așa că nu o mai sperie nici o probă din concurs. A știut cum să determine corect speciile de arbori şi arbuşti forestieri după seminţe, frunze, lemn. A știut cum să așeze lemnul de foc în stive, cum să cubeze lemnul stivuit, cum să aprecieze sortimentul de arbore doborât.
A determinat ușor și urmele speciilor de vânat, a recunoscut sunetele produse de anumite păsări și a stabilit dăunătorii pădurii.
Are studii în domeniul silviculturii. Nici acum nu poate spune exact ce a determinat-o să aleagă această meserie, să devină pădurar. ”Probabil așa a fost să fie”, face o remarcă.
Dacă ar fi să se întoarcă în timp, spune că tot pădurar ar alege să se facă, pentru că acum poate să spună cu certitudine că este femeia potrivită la locul potrivit.
Mai mult, Anastasia Ciobanu recomandă și altor femei care simt o dragoste aparte pentru natură, să aleagă această profesie. Da, e complicat să fii pădurar, mai ales pentru o femeie, dar nu e imposibil. ”Principalul este să îți placă ceea ce faci”, a accentuat Anastasia Ciobanu.
Concursul profesional ”Cel mai bun pădurar” s-a desfășurat la 8 septembrie, la Rîșcani. În etapa finală au concurat 23 de pădurari din toate entitățile silvice. Evenimentul a fost organizat de către Agenția ”Moldsilva” și Federaţia Sindicatelor din Silvicultură ”Sindsilva”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *