Medicii bat alarma: tot mai multe persoane suferă de depresie

Foto - simbol
Foto – simbol

Dacă aveți cumva colegi de serviciu, care, în ultima perioadă, au un comportament mai neobișnuit, au devenit mai retrași, mai indiferenți, mai irascibili, nu mai au încredere în forțele proprii, să șțiți că aceștia ar putea să sufere de depresie.
Medicii bat alarma: tot mai multe și mai multe persoane suferă de această maladie. Nimeni nu poate spune care este numărul exact, căci oamenii nu se adresează de fiecare dată la medic, atunci când le dispare interesul pentru munca lor sau când se simt mereu obosiți, indeciși, nu știu ce vor.
Cert e că, în acest an, Ziua mondială a sănătății mintale, marcată anual pe 10 octombrie, are genericul: ”Sănătatea mintală la locul de muncă”.
Din cauza stresurilor zilnice, a lipsei banilor, a numeroaselor probleme care se abat pe capul lor, tot mai multe persoane ajung în depresie, fără măcar să bănuiască.
Cum arată angajații cu depresie?
Răspunsul l-au oferit medicii de la Centrul Medicină Preventivă din Ungheni.
– Sunt retrași, se izolează.
– Devin indiferenți, neatenți.
– Sunt indeciși, productivitatea lor devine încetinită.
– Prezintă oboseală, fac accidente.
– Sunt nesiguri de abilitățile lor, nu mai au încredere în forțele proprii.
– Motivația le este scăzută.
– Au reacții necorespunzătoare, iar relațiile cu cei din jur devin tensionate.
– Uneori, se ajunge la modificarea aspectului.
Soluția ideală ar fi ca aceste persoane să se adreseze medicului psihoterapeut.
Locul de muncă ar trebui să le fie favorabil sănătății lor. Și angajatorii au posibilitatea să ajute, creând condiții prietenoase fiecărui angajat. Cu toate acestea, rareori fac. Aproximativ 85% din condițiile de sănătate mintală ale angajaților sunt nediagnosticate sau netratate.
Statisticile arată că unul din 20 de angajați se confruntă cu depresie la un moment dat. Și nu poate scăpa de ea, dacă nu are voință.
Iată modul în care te poți descurca la locul de muncă în timp ce treci prin perioade de depresie:
Recunoaște semnele depresiei. Ești obosit tot timpul. Colaborarea cu colegii reprezintă un efort enorm. Ții ușa biroului închisă și interacționezi doar cu computerul. Sau mergi la toaletă pentru o altă repriză de plâns. Îți este greu să te concentrezi, moralul și productivitatea sunt la pământ. Îți ia mai mult timp să faci lucrurile și colegii remarcă că nu te descurci. Termenele limită nu te motivează, ci reprezintă o grămadă de stres. Îți petreci o mulțime de timp suplimentar la locul de muncă, îngropându-te în sarcini, pentru a evita emoțiile. E timpul să cauți un tratament.
Depresia nu e diferită de orice altă afecțiune. Pentru a menține o viață independentă și productivă, este important să o identifici și să beneficiezi de tratamentul adecvat.
Apelează la familie și la prieteni. Când știu ce se întâmplă, te pot sprijini în timpul proiectelor și perioadelor stresante. Dacă reușești să recunoști factorii declanșatori ai depresiei, atunci îți vei putea da seama și ce trebuie să faci pentru a te ajuta singur.
Prin educarea proprie și, dacă este cazul, a angajatorului, se pot crea adesea strategii simple pentru a îmbunătăți calitatea muncii pe măsură ce faci față depresiei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

  • Problema e gravă. Sanatatea portivit OMS are si un indicator psihologic, neglijat de multi contemporani care asociza sanatatea doar cu durerea fizica. După mine o cauza a agravarii depresiilor il joaca si presa audio si video, unde se face mare tam/tam tragismului și emotiilor lacrimogene. Urmariti unele c=ntece sau poezii. Pretutindeni predomina tragismului și lacrimile… Spre deosebire de RM alte state pun accent pe emotii pozitive, muzica inaltatoare, nu cea degradantă. demoralizatoare, lacrimogenă etc . Probabil că noul minister al educatiei, culturii și stiinței, ar trebui să studieze în mod serios situatia creată după anul 1991 . Este o necesitate majoră, dacă dorim să prevenim și eradicăm fenomenul maladie/epidemie socială, care potrivit unui preot grec, depresia este un păcat…Atunci ce propagă presa ????

    Reply
  • Oferta speciala lucru la domiciliu: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: miky_n3@yahoo.com

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *