Jumătate de million de euro pentru un nou sistem termic

Până la sfârșitul anului, Spitalul raional din Călărași va avea un nou sistem termic, care îi va asigura și căldură pe timp de iarnă, și apa caldă în instituție.

Asta, pentru că aici se implementează, în aceste zile, un amplu proiect privind creșterea eficienței energetice a Spitalului raional, în valoare totală de 490 mii de euro.
Centrala spitalului va fi renovată în totalitate, fiind instalate trei cazane noi, care vor funcționa pe bază de gaze naturale, cu o capacitate de 750 de kW fiecare. Vor fi instalate și 504 metri de conducte preizolate, 40 de panouri solare, va fi efectuată conectarea cantinei spitalului la sistemul centralizat cu apă caldă menajeră.
Lucrările au început recent și se desfășoară în ritm alert. ”Aici este implicat banul contribuabilului german și suntem sub o monitorizare strictă. Trebuie să terminăm lucrările în termen, pentru că altfel am pierde posibilitatea altor finanțări”, a explicat președintele raionului, Sergiu Artene.
De notat că acest proiect, ”Creșterea eficienței energetice a Spitalului raional Călărași”, este susținut financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Tot din Germania vor fi aduse și panourile solare pentru a fi amplasate pe acoperișul spitalului.
Președintele raionului a recunoscut că mai există și unele probleme de ordin ethnic, dar, cu toate acestea, și-a exprimat încrederea că lucrările vor fi finalizate așa cum este prevăzut – până la sfârșitul anului curent.
Scurt istoric
Acum cinci ani, în 2012, Spitalul raional a preluat centrala termică de la Primăria orașului. Capacitatea acesteia fiind foarte mare pentru un spital, și chletuielile s-au dovedit a fi foarte mari. De aceea și s-a decis că e nevoie de o nouă abordare și de noi soluții.
Astfel, s-a recurs la proiectul de eficiență energetică. Imediat ce va fi pornită noua centrală, chletuielile  pentru agentul termic se vor reduce cu 30%, susțin specialiștii.
”Cazanele vechi nu puteau fi reglate în funcție de temperatura de afară. Primăvara și toamna, în zilele însorite și călduroase, nu puteam micșora temperature agentului termic din saloane. Pentru că era foarte cald, se deschideau geamurile și astfel pierdeam o bună parte din căldură. Acum va fi diferit”, a explicat dirigintele de șantier, Andrei Comandari.
La Spitalul raional din Călărași se tratează, anual, circa 8200 de pacienți. Directoarea instituției, Silvia Bobescu, este convinsă că investițiile respective, de aproape jumătate de million de euro, vor crea condiții mai bune și pentru pacienți, și pentru angajații spitalului.
De menționat că, la 10 octombrie, un grup de jurnaliști din republică au avut ocazia să se documenteze privind implementarea unor proiecte în Regiunea de Dezvoltare Centru, inclusiv la Spitalul raional din Călărași, în cadrul Proiectului ”Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Ce se întâmplă, însă, cu fațada de la întrarea în spital?! Lucrările au fost efectuate cu puțini ani în urmă, dar deja este într-o stare deplorabilă…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *