7 octombrie 2007. O zi memorabilă pentru călărășenii din Republica Moldova și România

7 octombrie 2007 este o dată memorabilă pentru autoritățile călărășene de pe ambele maluri ale Prutului. În acea zi, a fost semnat protocolul de înfrățire între orașul Călărași din Republica Moldova și municipiul Călărași din România.

Același primar de Călărași, Nicolae Melnic, și-a lăsat semnătura, exact cu zece ani în urmă, pe documentul care certifică începutul relațiilor de prietenie și parteneriat cu municipiul Călărași.
”Atunci, pentru prima dată am organizat Zilele orașului Călărași. Am făcut o sărbătoare mare, cu muzică și foc de artificii. A fost lume multă și o zi frumoasă cu soare”, își amintește Nicolae Melnic.
Tot atunci, fusese semnat și acel protocol de înfrățire. Din municipiul Călărași venise o delegație în frunte cu viceprimarul Picu Șișman.
Inițiativa i-a aparținut lui Nicolae Melnic. Prima tentativă de a fost făcută mult mai înainte, prin anii 90 ai secolului trecut. ”Atunci, autoritățile călărășene de peste Prut nu s-au arătat interesdate de o eventuală colaborare și au refuzat, invocând că nu sunt gata să încheie astfel de acorduri”, povestește Nicolae Melnic.
Peste zece ani, a mai încercat o dată să stabilească relații de prietenie. Primarul orașului  Călărași afirmă că nu i se părea normal să aibă încheiate acorduri de înfrățire cu orașe din lumea întreagă, iar cu localitatea ce poartă același nume din România – nu.
De data aceasta, a reușit. Nu a fost simplu, mai ales că o parte dintre consilierii municipiului Călărași nu s-au arătat entuziasmați de această înfrățire și au votat împotrivă. Totuși, majoritatea s-a pronunțat pro.
Iată că această colaborare s-a menținut în timp, în special, așa cum susține Nicolae Melnic, în cultură, tineret și sport. ”Mai puțin în economie”, a făcut dânsul o remarcă.
Totuși, grație acestui acord de colaborare, a fost reconstruit şi reabilitat Cimitirul de onoare al eroilor români din apropierea oraşului Călărași.
La final, Nicolae Melnic a ținut să menționeze că de toate formalitățile privind stabilirea relațiilor de prietenie între cele două localități s-a ocupat fostul secretar al consiliului orășenesc, Gheorghe Gavriliță. ”El a făcut tot lucrul. Și l-a făcut bine”, a spune primarul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *